Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Emerson, Lake & Palmer: “Trilogy”

Bρισκόμαστε εν έτει 1972, το λεγόμενο progressive rock έχει ήδη
ξεκινήσει την μεγάλη του επίθεση και οι πρωτοπόροι του είδους, Emerson, Lake & Palmer κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους και η καλλιτεχνική εξέλιξη του εξαιρετικού τρίο βρίσκεται σε πλήρη ακμή.
 Η έννοια τεχνο-ροκ με τους E.L.P. αποκτάει άλλη διάσταση αφού εκτός από τις δαιδαλώδεις ενορχηστρώσεις, τις εμπνευσμένες μελωδίες και το τέλεια εκτελεστικά μέρη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο και όμορφο ταξίδι, γεμάτο ευρηματικές δημιουργίες που έμειναν στην ιστορία.

Η προσωπικότητα του κημπορντίστα Keith Emerson είναι τρομερά έντονη και ώριμη όσο ποτέ άλλοτε εκείνη την περίοδο και μπορεί η αριστουργηματική φωνή του μπασίστα Greg Lake να αναδεικνύει και την πιο “δύσκολη” σύνθεση όμως το prog σχήμα παραδίδει σεμινάρια καλλιτεχνικής ευφυΐας.
Φυσικά η αγάπη τους για την κλασσική μουσική κυριαρχεί στο δίσκο και αυτό φαίνεται στο ανεπανάληπτο "Hoedown"  σύνθεση του μεγάλου αμερικανού μουσουργού Aaron Copland και στο  "Abaddon's Bolero"  εμπνευσμένο από το από το Bolero του Μaurice Ravel ενώ και το  ολιγόλεπτο "Fugue" είναι  μία πιανίστικη άσκηση απλά και μόνο για την επιβεβαίωση των επιρροών τους.
Τα συνθεσάιζερ του μακαρίτη πλέον Keith Emerson έχουν πάρει φωτιά και ο αστείρευτος μουσικός εγωισμός και των τριών μουσικών είναι εκπληκτικός με τον ντράμερ  Carl Palmer να προσθέτει μπόλικη ενέργεια και μαεστρία όπως γίνεται στον "The Sheriff".
Ο επιβλητικός  ηλεκτρισμός στα "The Endless Enigma (Part One ,Part Two)"  και του  "Living Sin"  επαναφέρει τους E..L.P. στις ροκ αναζητήσεις τους  ενώ το ομότιτλο "Trilogy" έχουμε έναν ασταμάτητο οργασμό μεταξύ των τριών μουσικών που μετατρέπετε  σε έναν prog-rock έπος με τον  Keith Emerson να παρασύρει τους μουσικούς του, συντρόφους σε ένα επικίνδυνο ροντέο ρυθμών.
Η τρυφερή μπαλάντα “From the Beginning” (το έχουν διασκευάσει και οι Dokken) θυμίζει ότι ο λυρισμός και το συναίσθημα δεν έλειψε ποτέ από όλες τις κυκλοφορίες των Emerson, Lake & Palmer παρά το γεγονός ότι απέκτησαν χιλιάδες οπαδούς με τις ανεξάντλητες art-ιστικες εκτελέσεις τους.
Τέλος δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και το μεγάλο ταλέντο του σπουδαίου μουσικού Greg Lake που εκτός από μπάσο και φωνητικά παίζει και όλα τα κιθαριστικά μέρη του άλμπουμ.
Εν κατακλείδι το "Trilogy" είναι ο συναρπαστικός art-rock δίσκος που οφείλουμε να έχουμε όλοι στην δισκοθήκη μας και αποτελεί σίγουρα ένα  από τους θεμέλιους λίθους στην πολυετή ιστορία του progressive rock.

Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...