Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

GLORY DAYS...1991


skidrow slave to the grindΟι χρονιές που θα παρουσιάσουμε είναι αρκετές δύσκολες για το hard rock αφού η καταιγίδα του grunge έχει ήδη ξεσπάσει και αρχίζει να “εξαφανίζει” αρκετά αξιόλογα γκρουπ του χώρου.




Αν κι εμείς  δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με αρκετά συγκροτήματα του συγκεκριμένου ήχου(εκτιμούμε απεριόριστα μπάντες όπως οι Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains κ.α) νομίζουμε ότι πολλά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν εκείνη τη περίοδο αδικήθηκαν και βρήκαν την αναγνώριση και την αποδοχή τους αρκετά χρόνια αργότερα. Τέλος πάντων αν συνεχίσουμε να αναλύουμε ήχους και καλλιτέχνες στα ’90 δεν θα τελειώσουμε ποτέ οπότε ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση…

SKIDROW – “Slave to The Grind” (Atlantic)
Από τα άλμπουμ που σου καρφώνονται στο μυαλό για τον ατελείωτο hard n’ heavy δυναμισμό του. Έφτασε στην κορυφή των αμερικάνικων τσαρτ για πρώτη φορά στην ιστορία του είδους και έγινε δύο φορές πλατινένιο καθώς επίσης υπάρχουν μια σειρά από τρομερά τραγούδια που απογειώνουν τον σκληρό ήχο στα ουράνια. Ο Sebastian Bach ουρλιάζει καλύτερα και από τον πιο metal τραγουδιστή ενώ οι κιθάρες βομβαρδίζουν με ριφφ που θα ζήλευαν και οι Metallica. Χωρίς υπερβολές οι Skidrow δημιούργησαν το καλύτερο άλμπουμ τους και έβαλαν τα γυαλιά σε πολλούς φιλόδοξους hard rockers εκείνης της εποχής. Aληθινό έργο τέχνης το εξώφυλλο του δίσκου στο οποίο έχει βάλει τo χεράκι του ο πατέρας του S.Bach ενώ οι στίχοι είναι αρκετά καυστικοί με κοινωνικό περιεχόμενο σε σημείο που αναγκάστηκαν να βγάλουν και clean version. Πραγματικά ένα εκπληκτικό άλμπουμ που σαρώνει με τον ήχο του ακόμη και σήμερα.

TESLA – “Psychotic Supper” (Geffen)
Από τα πιο αγαπημένα μας συγκροτήματα και από τα πιο τίμια του χώρου οι TESLA υπηρετούν με συνέπεια και μπόλικο hard rock συναίσθημα την αγαπημένη μας μουσική. To τρίτο τους άλμπουμ έσκασε στα τέλη του καλοκαιριού του 1991 και ήρθε μετά από το επιτυχημένο και πλατινένιο Five Man Acoustical Jam. Η μπάντα με το συγκεκριμένο άλμπουμ που παρουσιάζουμε συνεχίζει επάξια και με μοναδική ωριμότητα ότι δυνατό ξεκίνησαν στη δεκαετία του ΄80. Εκπληκτικά τραγούδια όπως τα Edison’s Medicine, Song and Emotion, What You Give,Call it What You Want, Stir It Up ενώ φυσικά υπέροχο είναι και ολόκληρο το άλμπουμ μαζί με τα απίθανα διασκευασμένα bonus tracks(από W.Dixxon, Montrose,Jo Jo Gunne) που συμπεριλαμβάνονται στη γιαπωνέζικη έκδοση του δίσκου. Η πεντάδα από το Σακραμέντο χωρίς εκπτώσεις στον ήχο τους και με επιρροές που ξεκινούν από τα παραδοσιακά blues και φτάνουν μέχρι και το southern rock κατάφεραν να κάνουν άλλο έναν πλατινένιο δίσκο και να ευχαριστήσουν τους οπαδούς τους με την αξεπέραστη αυθεντικότητα τους. Θα τα ξαναπούμε πάλι από τούτη εδώ την στήλη… Ευλογημένοι οι Tesla!!!

ΤΥΚΕΤΤΟ – “Don’t Come Easy” (Geffen)
Οι Αμερικανοί λίγο πριν από την καταιγίδα του grunge καταφέρνουν να προσφέρουν ένα υπέροχο hard rock δίσκο. Η φωνή του τρομερού Danny Vaughn είναι όντως μοναδική και φορτίζει με την ερμηνεία της όλο το άλμπουμ. Φυσικά εδώ υπάρχει ο ύμνος Forever Young που σκιάζει τα υπόλοιπα κομμάτια τα οποία όμως ουσιαστικά δεν υστερούν. Aντιθέτως περιέχουν αρκετό αμερικάνικο hard rock feeling ειδικά τα τραγούδια Wings, Seasons και η θαυμάσια μπαλάντα Standing Alone. Χωρίς να διεκδικούν τίποτα περισσότερο οι ΤΥΚΕΤΤΟ πετυχαίνουν με απλοϊκό τρόπο να συνδυάσουν ένα μίγμα Whitesnake, Dokken και Βοn Jovi. Σπουδαίο άλμπουμ, σπουδαία μπάντα, πανέμορφα τραγούδια. Άξιοι!

SHADOW KING – “Shadow King” (Atlantic)
Πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με εξαιρετικό αποτέλεσμα που δυστυχώς όμως δεν είχε συνέχεια. Η σύμπραξη του τραγουδιστή Lou Gramm(Foreigner) παρέα με τον κιθαρίστα Vivian Cambell(Dio, Whitesnake, Def Leppard) δημιούργησε ένα καταπληκτικό και αρκετά σύγχρονο δίσκο για την εποχή του. Για τη φωνή του L.Gramm ότι και να πούμε είναι περιττό αφού εδώ ξεφεύγοντας από τις κλασσικές aor και melodic rock φόρμες ερμηνεύει με απίστευτη έμπνευση όλα τα τραγούδια του δίσκου σε σημείο δύσκολα να ξεχωρίζουμε κάποιο αν και τα What Would It Take και Don’t Even Know I ‘M Alive είναι οι αδυναμίες μας. Φυσικά η κιθαριστική συμβολή του V.Cambell είναι πολύ σημαντική και νομίζουμε ότι σε αυτό το δίσκο έχει κάνει το πιο ώριμο παίξιμό του. Συνοπτικά ένα μοναδικό άλμπουμ που σέβεται την ιστορία όσων συμμετέχουν και τιμά με το παραπάνω το hard rock και μας χαρίζει αρκετές έντονες στιγμές. Όσοι δεν το έχετε ακούσει, καλά είναι να σπεύσετε να το αγοράσετε. Τέτοια άλμπουμ δεν πρέπει να τα χάνετε!!!

STORM – The Storm (Interscope)
Αυτή η μπάντα μπορούσε και να λεγόταν κι αλλιώς η συνέχεια των… Journey μιας και συμμετέχουν τρία από τα αστέρια του μεγάλου αυτού συγκροτήματος. Ο ντράμερ Steve Smith, o μπασίστας Ross Vallory και ο αρχικός τους κημπορντίστας Gregg Rolie. Όλοι αυτοί συνεπικουρούμενοι από τον τραγουδιστή Κevin Chalfant(707, Steel Breez) και τον κιθαρίστα Josn Ramos(Le Mans) δημιουργούν τον απόλυτο aor δίσκο της δεκαετίας. Πανέμορφες μελωδίες, έξυπνες συνθέσεις και ονειρικά ρεφρέν εμπλουτισμένες με μοναδικές εκτελεστικά και ενορχηστρωτικά ξεσπάσματα από όλους τους προαναφερόμενους κυρίους. Με πυξίδα μάλιστα το ιστορικό παρελθόν τους κλέβουν την παράσταση έστω κι αν έπειτα τους κατάπιαν οι Pearl Jam και οι Νirvana. Άψογοι λοιπόν οι STORM και ειδικά οι λάτρεις των Journey(βάλε κι εμάς μέσα…)μπορούν να υπερηφανεύονται ότι εκτός από το βαρύ πυροβολικό δηλαδή τους προβεβλημένους της περίφημης μπάντας και οι υπόλοιποι είχαν αρκετό συνθετικό και εκτελεστικό ταλέντο. Ένα άκουσμα των STORM θα σας πείσει άμεσα.

MR BIG – “Lean Into It”
Απίστευτο άλμπουμ που προκαλεί μόνο δέος όσες φορές κι αν το ακούμε. Καταπληκτικό παίξιμο, τρομερές ενορχηστρώσεις στη κυριολεξία έδωσε άλλη δυναμική στον όρο hard rock!

DARE – “Blood From Stone”
Kαλά εδώ με αυτούς τους τύπους ο όρος μελωδία απογειώθηκε και ανάγκασε και τους “πολλά βαρύς” του χώρου να τους αποδεχτούν. Είναι αυτό που λέμε… εμπνευσμένη δουλειά και χωρίς ούτε ένα ψεγάδι.

XYZ – “Hungry”
Εκρηκτικό άλμπουμ από το κουαρτέτο από το Los Angeles με τραγούδια πραγματικούς δυναμίτες. Όσοι δεν τους του έχετε ανακαλύψει ακόμη χάνετε τα μικρά διαμάντια του παρελθόντος.
HAREM SCAREM – “Ηarem Scarem”
Εκπληκτικό ντεμπούτο από τους Καναδούς hard rockers οι οποίοι έγραψαν ιδιαίτερες μελωδικές γραμμές και έδωσαν νέα πνοή σε μία δύσκολη περίοδο. Ξεχωριστό άλμπουμ… εξαιρετικό συγκρότημα!

HEARTLAND – “Ηeartland”
Προερχόμενος από τους Virginia Wolf ο τραγουδιστής Chris Ousey δημιούργησε ένα ποιητικό άλμπουμ γεμάτο ανατριχιαστικές μελωδίες σε ρυθμούς που δύσκολα ξαναγράφονται. Αστείρευτοι, ανεπανάληπτοι δημιουργικοί. Τέτοιες μπάντες αξίζουν τον σεβασμό μας.


TOP TEN ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
TYKETTO – Forever Young
ΜR BIG – Daddy, Brother, Lover, Little Boy
SKIDROW – Monkey Business
TESLA – Edison’s Medicine
GLASS TIGER – Animal Heart
STORM – You Keep me Waiting
DARE – Wings of Fire
HEARTLAND – Fight Fire with Fire
SARAYA – Seducer
SHADOW KING - What Would It Take
 
Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...