Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΡΤΕΜΗΣ: “Mash-Up Sessions II: Νίκος Παπακώστας”



Λαμπαδηφόρος της ελληνορθόδοξης παράδοσης και λαμπαδηδρόμος του χάους που αντιμάχεται το έρεβος της νεοεποχίτικης ψευδοϋποκουλτούρας, ο Αρτέμης μας παρουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά concept δίσκο του που φέρει τον τίτλο: “Mash-Up Sessions II: Νίκος Παπακώστας”.
Ο νεοραψωδός εργάζεται σκληρά στιχουργικά, όπως διαφαίνεται καθαρά εκ του αποτελέσματος, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στον πνευματικό σκοταδισμό, τη Γκεμπελικού τύπου παραπληροφόρηση, την ηθική παρακμή, την υποδούλωση στα πάθη όπως η υπερηφάνεια και ο φαρισαϊσμός και την εξάρτηση από τα υλικά και πνευματικά αφιόνια. Εντούτοις, δεν αρκείται στο γεγονός αυτό. Τουναντίον, κομίζει το μήνυμα της ελπίδας αντιπροτείνοντας τον πόλεμο κατά των παθών και τη μεταστροφή προς τις μεγάλες πνευματικές αξίες όπως αυτές πρεσβεύονται από την Ορθοδοξία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που θα μεταρσιώσει και θα μεταστρέψει τον καθένα σ’ ένα λυκόσχημο αμνό. Όλα τα παραπάνω, ενδεχομένως και άλλα που καλείται να εξερευνήσει ο ακροατής, συνιστούν το απόσταγμα της βαθιάς μελέτης του καλλιτέχνη πάνω σε κείμενα όπως είναι η Αγία Γραφή, οι ψαλμοί του Δαυίδ, Αγιοπατερικά (Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος), αλλά και αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων όπως του Πλάτωνα (Πολιτεία), του Ηράκλειτου (Περί Φύσεως) και ιστοριογράφων όπως του Διογένη Λαέρτιου( δύο επιγράμματά του για τον Ηράκλειτο). Όλοι οι στίχοι εκφέρονται από την εναργή, επική και γεμάτη δυναμισμό φωνή του Αρτέμη.
Στο όλο εγχείρημα συμπράττει ο πασίγνωστος Αρτινός μουσικοσυνθέτης Νίκος Παπακώστας ο οποίος έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις (2010 βραβείο της NATIONAL ACADEMY OF MUSIC των Η.Π.Α. για το REQUIEM MEDITERRANEO, 2003 βραβείο για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών, 2000 Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και τη Μουσική Wam 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica, κ.λ.π.). Το ευρύ μουσικό φάσμα του απεικονίζεται ηχητικά στον καμβά πέντε Boom Bap n’ Breaks, ενός Ambient Dub και ενός rap metal κομματιών ζωγραφισμένων με ηχοχρώματα ατμοσφαιρικών μελωδιών κλασσικής και παραδοσιακής μουσικής.
Το συνθετικό αυτό αποτέλεσμα αποδίδεται με καθαρό και ογκώδη ήχο από τους παραγωγούς Junior SP και Dimos Markos. Παράλληλα ο Αρτέμης πλαισιώνεται από ένα μωσαϊκό καλλιτεχνών διαφορετικών μουσικών αποχρώσεων όπως οι Γεωργία Καλαφάτη (Sugahspank, ερμηνεία), DJ Ever B (scratching), Αναστασία Ζαννή (ερμηνεία), Μάνθος Στεργίου (Tardive Dyskinesia, κιθάρα/φωνητικά) και Εβίτα Μπενετάτου (ερμηνεία). Τέλος δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και το εικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, καθώς το booklet αποτυπώνει, αφενός τη μυστηριακή ατμόσφαιρα των συνθέσεων με τη βοήθεια των φωτογραφιών που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Χανίων Κρήτης, αφετέρου ένα συναίσθημα χαρμολύπης χάρη στην εναλλαγή φωτεινών και σκούρων χρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη επανασύνδεσης με τις πολιτισμικές ρίζες με τη χρήση πολυτονικού συστήματος.
Εν κατακλείδι, ο σύμπακτος αυτός δίσκος δεν θα πρέπει να λείπει από τη δισκοθήκη κανενός Έλληνα που θέλει να αφυπνίσει τον εαυτό του άλλα και τους άλλους(ειδικά τις νεότερες γενιές) είτε πρόσκειται φιλικά στη hip hop σκηνή είτε όχι. Επιτέλους ένα ελληνικό hip hop άλμπουμ που δεν εξυμνεί το σεξ και τη χλιδή.


Νικόλαος Καπίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...