Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

CUTTING CREW( αφιέρωμα)



Πολλά ήταν τα συγκροτήματα που με μία και μόνο εμπορική επιτυχία κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία αλλά έπειτα δεν κατόρθωσαν να έχουν ανάλογη συνέχεια με συνέπεια να ξεχαστούν από το κοινό, αφενός διότι δεν μπόρεσαν να συνθέσουν ένα ανάλογο hit και αφετέρου διότι η δισκογραφική τους εταιρεία δεν του πρόβαλε όπως όφειλε.
Οι Cutting Crew ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία αφού το εκπληκτικό κομμάτι τους "(I Just) Died in Your Arms" έχει γράψει την δική του ιστορία αλλά από τότε ελάχιστοι γνωρίζουν την τύχη τους.

Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όταν ο εγγλέζος τραγουδιστής και συνθέτης Nick Van Eede είχε σχηματίσει τους The Drivers και support έπαιζαν για αυτούς οι Fast Forward, στους οποίους κιθάρα έπαιζε ο μελλοντικός συνεργάτης του, καναδός Kevin MacMichael.
Προηγουμένως όμως ο Nick Van Eede είχε ξεκινήσει τη μουσική του περιπέτεια ανοίγοντας συναυλίες των Slade, David Essex, Hot Chocolate, Alan Price (Τhe Animals) ενώ είχε κυκλοφορήσει στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και αρχές ‘80 πέντε προσωπικά single χωρίς καμία επιτυχία. Το 1983 λοιπόν διαλύονται οι Drivers και η γνωριμία των δύο ταλαντούχων μουσικών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των Cutting Crew.

Ξεκίνησαν να ηχογραφήσουν δύο demo με σκοπό να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με κάποια μεγάλη εταιρεία και το πέτυχαν αφού η τότε πανίσχυρη Virgin Records τους αναλαμβάνει και την επόμενη χρονιά  κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Broadcast” (1986). Τα υπόλοιπα μέλη των Cutting Crew ήταν ο μπασίστας Colin Farley, ο ντράμερ  Martin Beadle και ο κημπορντίστας Tony Moore, ο οποίος ήταν μέλος των θρυλικών IRON MAIDEN όταν πρωτοδημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ‘70!
Με το που κυκλοφόρησε το “Broadcast”, και ξεχώρισε το "(I Just) Died in Your Arms", οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη και το άλμπουμ στην Αμερική σκαρφάλωσε μέχρι την 16 θέση των τσαρτ ενώ στη Μ. Βρετανία μέχρι το νο 41. Φυσικά το "(I Just) Died in Your Arms" έγινε νούμερο 1 σε Αμερική και Καναδά, και το ανάλογο πέτυχε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βραβεύτηκε με Grammy και το MTV το έπαιζε συνεχώς βοηθώντας έτσι να γίνει πασίγνωστο παντού.

Το “Broadcast” κινείτο κυρίως σε melodic rock, pop και aor ήχους με δυνατό του όπλο τα πανέμορφα κιθαριστικά σόλο του Kevin MacMichael  που έδιναν μοναδικό χρώμα σε όλες τις συνθέσεις. Βέβαια υπήρχαν και άλλα πολύ καλά τραγούδια με τα "Life in a Dangerous Time" και "One for the Mockingbird" να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα καθώς και η υπέροχη μπαλάντα "I've Been in Love Before".
Στη συμπαραγωγή του δίσκου συμμετέχει ο Terry Brown (The Rolling Stones, Joe Cocker, The Who, Rush, The Moody Blues κ.α) και ο Michael Barbiero (Metallica, Guns N' Roses, Scorpions, John Lennon κ.α).

Την τεράστια λοιπόν επιτυχία του παρθενικού άλμπουμ των Cutting Crew, διαδέχεται το 1989 το δεύτερο πόνημα τους, που τιτλοφορείται “The Scattering”, το οποίο ακούγεται πιο ενδιαφέρον και μελωδικό με την υπέροχη φωνή του Nick Van Eede να αποτελεί μία σπουδαία ερμηνευτική όαση. Ο δίσκος όμως δεν πάει καλά εμπορικά και παρότι είχε αξιόλογα τραγούδια δεν καταφέρνουν  να φτάσουν στην κορυφή των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών καταλόγων επιτυχιών. Τα τραγούδια “(Between A) Rock And A Hard Place”, “Tip Of Your Tongue”, “Feel The Wedge”, και το φανταστικό “Handcuffs For Houdini” είναι από τα καλύτερα του δίσκου.

To group προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά την απότομη προσγείωση και την εμπορική αποτυχία του “The Scattering” και το 1992 κυκλοφορεί το “Compus Mentus” σε παραγωγή του Chris Neil. To album μπορεί να ήταν εξαιρετικό και πιο ώριμο καθώς περιείχε τις κομματάρες “Julie Don't Dance” και “Frigid As England” όμως μία η καταιγίδα του grunge εκείνη τη χρονιά και από την άλλη η κακή προώθηση της εταιρείας τους έκαναν τους Cutting Crew αναχρονιστικούς και ξεπερασμένους.
Οι Cutting Crew βλέποντας ότι η αποδοχή του κόσμου όλο και μικραίνει αποφασίζουν να διαλυθούν και οι δύο βασικοί συνθέτες του συγκροτήματος ακολουθούν μοναχικούς δρόμους, με τον κιθαρίστα Kevin Scott MacMichael να συμμετάσχει στο δίσκο του Robert Plant, με τίτλο Fate of Nations (1993) στη συνέχεια να δημιουργεί μερικά δικά του σχήματα και δυστυχώς την τελευταία μέρα του 2002 να πεθάνει από καρκίνο στον πνεύμονα.

Ο Nick Van Eede το 1996 προσπάθησε στην περίφημη audition για τη θέση τραγουδιστή στους GENESIS να κερδίσει την θέση του Phil Collins αλλά η μπάντα προτίμησε τον Ray Wilson (Stiltskin) ενώ το 2001 συνυπόγραψε το κομμάτι των MARILLION με τίτλο "Map of the World" που βρίσκεται στο άλμπουμ "Anoraknophobia". Τα τελευταία χρόνια παίζει σε διάφορα μικρά club, κάνει παραγωγές και κυκλοφορεί ενίοτε σόλο δίσκους.

Το 2006 ο Nick Van Eede αποφασίζει να ξαναζωντανέψει τους Cutting Crew και το συγκρότημα επιστρέφει με ένα συμπαθητικό άλμπουμ που ονομάζεται “Grinning Souls” σε παραγωγή του Terry Brown και λίγο έχει σχέση με το εμπορικό τους παρελθόν αν και περιέχει όμορφα τραγούδια όπως τα “Shot of Democracy”, “Hard on You” και “No Problem Child”.
Τη μπάντα εκείνη την περίοδο αποτελούν οι Gareth Moulton (κιθάρα), Sam Flynn (keyboards), Dominic Finley (μπάσο) και Tom Arnold (τύμπανα).
Ακολούθησε ένα σημαντικό πρόγραμμα συναυλιών σε Αγγλία, Αμερική, Δανία και Γερμανία όπου και αποθεώθηκαν από τους λίγους πλέον αλλά πιστούς οπαδούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...