Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Εξομολογήσεις από τους COLDSPELL στο Rockway.gr



Οι Σουηδοί COLDSPELL πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο, “Frozen Paradise” αποδεικνύοντας ότι η Σκανδιναβία επιμένει τα τελευταία χρόνια να βγάζει σημαντικά και αξιόλογα hard rock συγκροτήματα. Ο ηγέτης και συνθέτης του γκρουπ Μichael Larsson χάρη στο άψογο και βιρτουόζικο κιθαριστικό παίξιμο του, αποδίδει στο νέο άλμπουμ ένα θαυμάσιο μίγμα hard ‘n heavy συνθέσεων γεμάτο από melodic ρυθμούς με όπλο αιχμής την εξαιρετική και δυναμική φωνή του Niklas Swedentorp. Ο Michael Larsson, ανοίγει λοιπόν την καρδιά του στο Rockway.gr και μας αποκαλύπτει πως δημιουργήθηκε το νέο τους άλμπουμ  αλλά  σκέψεις, απόψεις και σχέδια για το εγγύς μέλλον των COLDSPELL.

Γεια σου Michael! Ποιες είναι οι διαφορές  του “Frozen Paradise” με τα προηγούμενα άλμπουμ;
Hallå Fotis…. Το “Frozen Paradise” είναι λίγο πιο σκληρό και έχει πιο δυνατό και πιο ευκρινή ήχο και είναι προς την κατεύθυνση που αποσκοπούσαμε και επιθυμούσαμε. Παρόλ’ αυτά είναι και παραμένει μελωδικό hard rock!

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι βασικοί συντελεστές του άλμπουμ και ποια η συμβολή του Tommy Hansen στην ολοκλήρωση  του;
Ηχογραφήσαμε τα κρουστά και την κιθάρα με τον Pelle Saether από τους Grand Design και το υπόλοιπο έγινε με τον Ronny Hemlin από τους Tad Morose  ενώ ένα να κομμάτι ηχογραφήθηκε στο σπίτι. Ο Eric Philippe έκανε πάλι το artwork και όσον αφορά τον Tommy Hansen, είναι ο τρίτος δίσκος μαζί του ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στον δικό μας ήχο. Είχαμε πολλές και διάφορες σκέψεις και σχέδια, αλλά είπαμε γιατί να εγκαταλείψουμε ένα πετυχημένο concept.


Οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις ήταν μία κοπιαστική διαδικασία. Τελικά όλα εξελίχθηκαν με ομαλό και άνετο τρόπο;
Εφόσον είμαι ο βασικός συνθέτης και συμπαραγωγός, είναι μία μεγάλη και δύσκολη πορεία ώστε να μπορέσω να απευθυνθώ σε ευρύ κοινό. Φυσικά και δεν είναι μία εύκολη  διαδικασία και κάπου- κάπου κουραζόμαστε, αλλά ξέρουμε ότι θα έρθει η μέρα που όλα ξεκαθαρίζονται και τελειώνουν καθώς όλα αυτά σίγουρα πραγματοποιούνται με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα!

Παρατηρώ ότι  τα πλήκτρα έχουν πιο έντονη παρουσία στο άλμπουμ σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας. Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο τομέα των ενορχηστρώσεων για αυτή την εξέλιξη;
Πιστεύω ότι ο ήχος είναι δυνατότερος και δίνει περισσότερο χώρο στα πλήκτρα, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα keyboards σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ. Κυριαρχεί ακόμα ο προσανατολισμός του κιθαριστικού hard rock.


Στιχουργικά ποιο τραγούδι του “Frozen Paradise” σε αντιπροσωπεύει περισσότερο;
Μάλλον είναι το “Paradise” που έγραψα τους στίχους μαζί με τον καλό μου φίλο Stefan Tohansson. Αναφέρεται στο ότι όλα έχουν τον δικό τους παράδεισο, όπως και εγώ ο ίδιος έχω τον δικό μου στο εξοχικό μου στη Βόρεια Σουηδία και είναι το μέρος που με γεμίζει ενέργεια, αντοχή και έμπνευση για τα καινούρια κομμάτια.

Τι σχέδια έχετε για το άμεσο μέλλον και αν θα κάνετε ευρωπαϊκή τουρνέ;
Πρόκειται να περιοδεύσουμε και έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με bookers για την Κεντρική Ευρώπη και ελπίζω πραγματικά να έρθουμε στην Ελλάδα. Διαφορετικά, τα σχέδιά μας είναι να κάνουμε όσα περισσότερα προλαβαίνουμε μέσα στο 2014 και να ταξιδέψουμε πάλι στις Η.Π.Α στις αρχές του επόμενου έτους.


Τι σημαίνει για σένα ο τίτλος του καινούργιου δίσκου;
Η έννοια-σημασία του “Frozen Paradise” προέρχεται ολοκληρωτικά από το ότι μένουμε εκεί που μένουμε και ότι υπάρχει μακροχρόνια χειμώνας και παγετός, αλλά περνάμε καλά και έχουμε τον δικό μας παράδεισο εκεί.

Σε επηρεάζουν οι αρνητικές κριτικές;
Φυσικά και με επηρεάζουν και έχουμε εισπράξει και άσχημες κριτικές που παρόλα αυτά αποδείχτηκαν “χρήσιμες” επειδή γράφτηκαν πιστεύω, με καλή διάθεση και καλοπροαίρετα. Στη τελική δεν μπορεί να αρέσει σε όλους αυτό που κάνουμε. Εμείς παίρνουμε ευχαρίστηση με αυτούς που χαίρονται να μας ακούν.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για τα οκτώ χρόνια παρουσίας των  Coldspell, ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές σας και επίσης, νιώθεις ότι έχεις κάνει λάθος επιλογές ή κινήσεις;
Δύσκολο να απαντήσω, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που είναι σημαντικά και είναι η αιτία που είμαστε αυτή η μπάντα σήμερα. Κάθε καινούριο άλμπουμ είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας κάνει να προχωράμε παρακάτω και να εξελισσόμαστε ως συγκρότημα. Έχει παίξει ρόλο επίσης, ότι έχουμε αποκτήσει μία εταιρεία που πιστεύει σε μας και έχουμε το προνόμιο να δουλεύουμε με τον Tommy Hansen μεταξύ άλλων.


Ξεχωρίζεις κάποια από τα νέα συγκροτήματα;
Μπορώ να πω τους Sixx:A.M, Shinedown, Masterplan, Alterbridge και πολλά άλλα γκρουπ. Εξάλλου μου αρέσουν τα πάντα από το classic hard rock μέχρι τα σκληρά metal συγκροτήματα.

Έχεις μία σημαντική διαδρομή στη hard rock σκηνή. Ποιον θεωρείς τον πιο πολύτιμο συνεργάτη σου ως τώρα;
Οι πιο πολύτιμοι-σημαντικότεροι είναι όλοι οι Coldspell φίλοι-fans, χωρίς αυτούς είμαστε ένα τίποτα.

Και μία προσωπική ερώτηση, πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Δημιουργώ τόσο πολύ μουσική που μου παίρνει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά το να ταξιδεύω στο μικρό μου εξοχικό στο δάσος, μου φέρνει ζεστασιά στην καρδιά μου. Επιπλέον μου αρέσει να ψαρεύω, να ταξιδεύω και να συναναστρέφομαι με την οικογένειά-σόι μου και με φίλους.

ΥΓ: Ευχαριστούμε τη Ζωή Καπίρη για την πολύτιμη βοήθεια της, στη μετάφραση από τα Σουηδικά στα Ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...