Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

JORN: “Traveller”

H καλλιτεχνική πορεία του Νορβηγού ερμηνευτή ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 με τους Vagabond και να έγινε αναγνωρίσιμος με τους The Snakes (το συγκρότημα των Micky Moody και Bernie Marsden- πρώην Whitesnake) διότι τραγουδούσε live τον D. Coverdale καλύτερα και από τον ίδιο.
Για μένα όμως o Jorn Lande έχει κλείσει την προηγούμενη δεκαετία ένα μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του, όπου με ένα απίστευτο σερί σπουδαίων κυκλοφοριών με τους Millenium, ARK, Beyond Twilight και Masterplan. Επιπλέον με τα δικά του εξαιρετικά σόλο άλμπουμ και παράλληλα με την συμμετοχή του σε σπουδαία project όπως εκείνα των Allen/Lande, Avantasia, Nikolo Kotzev's Nostradamus και Ayreon, έδειξε ότι ένας τεράστιος τραγουδιστής στη σύγχρονη hard rock και heavy metal σκηνή.
Οπότε νομίζω ότι ο JORN τα έχει τραγουδήσει σχεδόν όλα και δύσκολα θα ξεφύγει από αυτό που με τόσο κόπο και με δημιουργικό τρόπο έκτισε τα προηγούμενα χρόνια.
Το “Traveller” είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του και οι διαφορές με  τις τελευταίες κυκλοφορίες του δεν είναι μεγάλες. Το πνεύμα του Ronnie James Dio κυριαρχεί απόλυτα και υπάρχει σε όλες του τις καλές εκδοχές κυρίως όμως εποχής Black Sabbath και λιγότερο Rainbow, και σόλο Dio. Σε αυτό βοηθά σημαντικά η εξαιρετική heavy παραγωγή του Jorn Lande και του Trond Holter αφού έχουμε άλλη μία φορά ένα ογκώδες και άψογο ηχητικό ντοκουμέντο.
Η νέα του συνεργασία (και στις συνθέσεις) με τους συμπατριώτες Trond Holter στην κιθάρα και τον μπασίστα Bernt Jansen αποτελεί έκπληξη διότι εκτός από την φιλοσοφία της ανανέωσης, οι συγκεκριμένοι μουσικοί είναι μέλη των WIG WAM και καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο απρόσμενο αυτό το ταίριασμα, όμως ευτυχώς η χημεία λειτούργησε μια χαρά και ειδικά στην κιθάρα έχουμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. 
Αγαπημένα μου τραγούδια είναι το “Make Your Engine Scream”, διότι ξεφεύγει σε μερικά σημεία από την Dio ατμόσφαιρα και θυμίζει λίγο από Iron Maiden, ειδικά στην εισαγωγή και τα σόλο, και το ανατριχιαστικό “Carry The Black”, με τα εφιαλτικά πλήκτρα να σμίγουν μοναδικά με την σπαρακτική και συνάμα συναισθηματική ερμηνεία του Νορβηγού καλλιτέχνη. Τα “Overload”,“Cancer Demon” “Window Maker”“The Man Who Was King” και το ομότιτλο κομμάτι είναι θαυμάσια τραγούδια και δίνουν τη δυνατότητα στον ακροατή να μαγνητιστεί από τη φωνή , τη μελωδία και το εκτελεστικό οίστρο  των μουσικών.
Σίγουρα ο JORN με το “Traveller” δεν κάνει κάτι καινούργιο ούτε νομίζω ότι αποζητά κάποια παραπάνω επιβράβευση, αλλά θέλει απλά να υπενθυμίσει ότι η αγάπη του για τον Dio έχει μεγαλύτερη θέση στην καρδιά του από τους υπόλοιπους τραγουδιστές που κατά καιρούς έχει διασκευάσει.

Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...