Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

PATTI SMITH: “Banga”



Η πιο συναρπαστική ιέρεια της ροκ μουσικής επιστρέφει δισκογραφικά μετά από πέντε χρόνια (είχε κυκλοφορήσει το “Twelve” με τις ενδιαφέρουσες διασκευές) με το εξαίσιο “Banga”.
Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από τον σκύλο που είχε ο Πόντιος Πιλάτος στο βιβλίο του Bulgakov, με τίτλο“Master And Margarita” και η PATTI SMITH δίνει με το συγκεκριμένο album άλλη μία μαγική κατάθεση ψυχής. Οι εκπλήξεις και οι “αφιερώσεις” βρίσκονται παντού αρχίζοντας με την συμμετοχή των παιδιών της, Jesse και Jackson Smith στο πιάνο και την κιθάρα αντίστοιχα. Ο κιθαρίστας Tom Verlaine των θρυλικών Television δίνει το δικό του χρώμα σε δύο τραγούδια ενώ ο διάσημος ηθοποιός Johnny Depp “ταπεινώνεται” και παίζει κιθάρα στο “Nine” αλλά και τύμπανα στο ομότιτλο κομμάτι του δίσκου. Οι δυνατές συμμετοχές κλείνουν με την ενεργή παρουσία  παλιών και καλών συνεργατών της PATTI SMITH, δηλαδή των Lenny Kaye (κιθάρα), τον Jay Jay Dougherty (ντραμς) και τον Tony Shanahan (μπάσο) ενώ και οι τρεις παραπάνω κύριοι έχουν βοηθήσει στην παραγωγή του album.
Άκρως γοητευτικά το “April Fool”, το “Amerigo” που αναφέρεται στον τον Amerigo Vespucci, το μελωδικό και λιγάκι ψυχεδελικό σε ύφος Doors, "Tarkovsky (The Second Stop is Jupiter)" αλλά και το εξαιρετικό ομότιτλο κομμάτι. Μεγάλες στιγμές του “Banga” είναι η διασκευή στο υπέροχο “After the Gold Rush” του Neil Young από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70, το γαλήνιο “Maria” αλλά και το μελαγχολικό “This Is The Girl” που είναι αφιερωμένο στην αδικοχαμένη Amy Winehouse. Στο “Fuji-Sun”, η PATTI SMITH αποδεικνύει περίτρανα πόσο συναισθηματικός καλλιτέχνης είναι, αφού τραγουδά λυτρωτικά για τα θύματα του περσινού γιαπωνέζικου σεισμού.
Το “Banga” κατορθώνει να απορροφά τους εσωτερικούς υπαρξιακούς κραδασμούς που συνήθως έχουμε και περιγράφει ποιητικά καταστάσεις και αισθήματα με μοναδική σοφία. Όσοι αγαπάτε τις εσωστρεφείς μελωδίες και τις αυτοβιογραφικές ερμηνείες πρέπει να περιπλανηθείτε άμεσα στο περίεργο μουσικό ταξίδι της PATTI SMITH και να μυηθείτε στο δικό της ναό την μυστήρια ομορφιά που προσφέρουν οι συνθέσεις της.

Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...