Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

IT BITES: “Map of the Past”


IT-BITESΤο ημερολόγιο των Βρετανών IT BITES κάπου στο 2006 έκλεισε αφήνοντας μας όμορφες γεύσεις ροκ στιγμών. 2012 και οι σελίδες αν και κίτρινες πια από τα χρόνια θα ξανανοίξουν και θα διαβαστούν, και θα προστεθούν και άλλες, πιο πολλές αναμνήσεις πάνω τους.
Από το 1984 μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά στην πορεία, άλλα μέλη έχουν προστεθεί, ο ήχος κάνει τα δικά του παιχνίδια, οι μελωδίες σε οδηγούν σε πιο progressive δεδομένα, αν και όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, είναι δύσκολο να τους εντάξεις σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Δεν είναι ούτε prog ούτε pop, ούτε metal, και ότι είναι χωμένοι στις μουσικές όλα αυτά τα χρόνια και απλά δημιουργούν μουσική. (Οκ, παιδιά, μια χαρά τα λέτε αλλά όπως και να έχει το άλμπουμ αυτό καθεαυτό είναι progressive rock έτσι; Για να ξέρει τι θα ακούσει και ο κόσμος.)
16 χρόνια διαλείμματος θα μπορούσαν να είναι και αρκετά για μια μπάντα που πάνω από όλα θα ήθελε να είναι στο προσκήνιο. Η αναγέννηση, το μελλοντικό ξεκίνημα των IT BITES, θα γίνει με αυτό το άλμπουμ και με επιστροφή στο παρελθόν ! Μπερδευτήκατε λιγάκι εεε; Και όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Το  “Map of the Past” ήρθε απλά να μας πάει πίσω στον χρόνο. Εκεί που οι σελίδες με τα απομνημονεύματα κιτρινίζουν, εκεί που οι μουσικές ήταν γεμάτες μελωδίες, εκεί που οι φωτογραφίες γεμάτες σκόνη και θύμησες έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στο να κρατηθεί η κάθε ανάμνηση ζωντανή.
Ένα άλμπουμ σχεδόν μία ώρα αλλά γεμάτο από χρόνια.  11 τραγούδια όπου διαβάζοντας και μόνο τους τίτλους μπορείς να καταλάβεις τι ταξίδι σε περιμένει, “Man In The Photograph”, “Wallflower”, “Map Of The Past”, “Clocks”, “Flag”, “The Big Machine”, “Cartoon Graveyard”, “Send No Flowers”, “Meadow And The Stream”, “The Last Escape”, “Exit Song”. Η καταπληκτική εισαγωγή σε όλη αυτή την διαδρομή θα γίνει από το υπέροχο εξώφυλλο, που μια – μια ματιά σε κάνει να έρχεσαι πάρα πολλά χρόνια πίσω.
Επιστροφή πίσω στον χρόνο λοιπόν με συνοδεία μια ξεθωριασμένη από τα χρόνια φωτογραφία και με μεγάλη και ποικιλόμορφη ιστορία να διηγηθεί μέσα από μουσικές, όμορφες μελωδίες, μονοκοντυλιές από παλιές καλές RUSH εποχές, μεταμοντέρνους ήχους που θυμίζουν στο πέρασμα τους RPWL και PENDRAGON, και πίσω πάλι μια βόλτα στον ALAN PARSON. Οι IT BITES φτιάχνουν το δικό τους έργο εδώ, περνούν από το τότε στο τώρα με απίστευτη ευκολία και θεατρικότητα που νομίζεις πως κάποιες στιγμές έχουν και ραντεβού με τους QUEEN.
Οι εμπειρίες στην μουσική, κάνουν τις μελωδίες του παρελθόντος να υπογράφουν  στο παρόν μια πανέμορφη μουσική εξέλιξη. Αστείρευτη πηγή  έμπνευσης  η  ανακάλυψη  μιας παλιάς φωτογραφίας της οικογένειας, χαρτογράφηση  του παρελθόντος, που είναι ένα πολύ προσωπικό ταξίδι που εξερευνά την αγάπη, το πάθος, η ζήλια, ο θυμός, τύψεις και την απώλεια μέσα από τα μάτια μιας προηγούμενης γενιάς. Ο John Mitchell (KINO, ARENA) με γνώση και άνεση θα μας οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στον χρόνο, κάνοντας το δικό του κλικ στην μηχανή. Οι John Beck, και  Bob Dalton παραμένουν φρουροί τόσων χρόνων στους IT BITES, και ο Lee Pomeroy θα αρχίσει να καταθέτει τις δικές του αναμνήσεις μόλις το 2008. Το “Map of the Past” είναι ένα όμορφο, αξιόλογο άλμπουμ γεμάτο από rock στοιχεία, πότε πολύ μελωδικά και σε ελάχιστες στιγμές πιο σκληρά, με progressive αναμφίβολα χροιά. Μέσα στο concept αυτό άλμπουμ ταυτόχρονα έχεις την ευκαιρία να κλείσεις τα μάτια και να αφεθείς σε αυτήν την αναδρομή έχοντας για παρέα, διάφορα ακουστικά εφέ, ήχους από παλιό ραδιόφωνο, μελωδίες που ενώνονται με κουβέντες του αφηγητή, και ένα “good bye” στο τέλος να μας αφήνει νοσταλγικά. Στα κουφάρια του “ξεχνώ”, θα ανακατευτεί με ευκολία και χάρη ο ξεναγός της ανάμνησης, και θα κάνει το παρελθόν να πάρει χρώμα, έστω και αν αυτό είναι το ασπρόμαυρο των καταχωνιασμένων, σκονισμένων από τα χρόνια φωτογραφιών.
Ελένη Λιβεράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...