Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Aποκαλύψεις από τους Nightrage



Nightrage bandΤο να μιλάς με ένα μουσικό από τη πατρίδα σου, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι η ψυχή των Nightrage, άρα και ένας από τους πρωτοστάτες και διαφημιστές της Ελλάδας στο μουσικό metal πλανήτη, είναι σίγουρα τιμή! Όταν διαπιστώνεις από τον ελάχιστο και “ταραχώδες” χρόνο που είχες να συζητήσεις μαζί του (άτιμο τηλέφωνο), το πάθος του, την ειλικρίνεια και την απλότητα του, τότε αυτό σε κάνει να νιώθεις διπλά υπερήφανος και ικανοποιημένος και παρά τις δυσκολίες της εποχής να γνωρίζεις πως… αν προσπαθήσεις με πάθος, τα πάντα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα!
Γεια σου Μάριε. Τι κάνεις; Τι λέει εκεί στη συμπρωτεύουσα;
Μια χαρά! Ετοιμαζόμαστε για το tour στην Αμερική! Φεύγουμε σε μια εβδομάδα!
Μια χαρά! Είσαι πολύ τυχερός! Πρέπει να είναι πολύ ωραία εκεί!
Ναι είναι! Έχουμε ξαναπαίξει εκεί, δεν είναι η πρώτη φορά!
Επίσης φαντάζομαι πως εκεί πρέπει να είναι φανταστικά και καμία σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σωστά;
Ακριβώς όπως τα λες είναι! Ο κόσμος εκεί είναι πολύ φιλικός, διψάει για νέες μικρές μπάντες σαν κι εμάς, που δε τις ξέρει πολύ καλά και θέλει πολύ να τις ακούσει! Αυτό είναι κάτι που μας συμφέρει κι εμάς, γιατί είναι ευκαιρία να δείξουμε τη μουσική μας και σε άλλους ακροατές!
Χωρίς να θέλω να σε κολακέψω, αυτό το “μικρή μπάντα” είναι κάτι το σχετικό, μιας και με αρκετό κόσμο του χώρου που μιλάω, σας γνωρίζουν αρκετά καλά! Δεν είστε και τόσο άγνωστοι!
Κοίταξε… δουλεύουμε πολλά χρόνια πάνω σ’αυτό και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Απαιτεί πολλών χρόνων αφοσίωση και δουλειάς για να πετύχεις κάποιους στόχους και ότι κάνουμε βγαίνει από τη καρδιά μας και απλά είμαστε χαρούμενοι που αυτό που κάνουμε σε κάποιους αρέσει!
Nightrage band
Μένεις Θεσσαλονίκη ξανά, σωστά;
Ναι, μετακόμισα σχεδόν δύο χρόνια τώρα από τη Σουηδία, όπου εμένα για εννέα χρόνια εκεί κι έχω στήσει ένα home studio, όπου και ασχολούμαι με μπάντες κάνοντας κάποια demo…
Πως πήρες την απόφαση να ξενιτευτείς καταρχάς; Ήταν μια δύσκολη απόφαση;
Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρα ποτέ! Έφυγα χωρίς χρήματα, χωρίς κάτι… απλά είχα μόνο την ανάγκη να δημιουργήσω τραγούδια και να γράψω ένα άλμπουμ και αυτό ήταν ο σκοπός της ζωής μου! Και φυσικά χαίρομαι που τα κατάφερα τελικά!
Πως πήρες τότε την απόφαση να γυρίσεις πίσω; Ήταν μια πιο δύσκολη απόφυση δεδομένων των συνθηκών;
Πιο δύσκολη, αλλά μου έλειπε η Ελλάδα, έπειτα από τόσα χρόνια που ήμουν εκεί έξω. Φυσικά εδώ η ζωή είναι καλύτερη.. εκεί δεν υπάρχει “ζωή”!
Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει μέχρι τώρα για το “Insidious”;
Έχουμε πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές και ο κόσμος φαίνεται να το γουστάρει το άλμπουμ και γενικά ο τύπος έχει γράψει για εμάς πολύ καλά λόγια, κάτι που μας χαροποίει ιδιαίτερα!
Nightrage band
“Insidious” λοιπόν. Σημαίνει ύ­που­λος σωστά; Για ποιον χτυ­πά η καμπάνα; Για τη μου­σι­κή βιομηχανία, τη πα­γκό­σμια κρίση, τους πο­λι­τι­κούς..;
Μιλάει για τους ανθρώπους πε­ρισ­σό­τε­ρο. Μιλά για τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων και πως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει και ν’ αλλάξει της ζωές μας! Προσπαθούμε βέβαια και μέσω των στίχων, να βρούμε /οδη­γη­θού­με στο φως στην άκρη του τούνελ, μιας και πι­στεύου­με ότι δεν υπάρχουν μόνο οι κακές σκέψεις! Θέλουμε έτσι να περάσουμε στον ακροατή κι ένα θετικό μήνυμα, βάζοντας έτσι κά­ποιους να προβληματιστούν και να δουν πως αν και μέσα από το κακό φτάνεις στο πάτο, μετά το μόνο που μένει, είναι η άνοδος και η έξοδος από εκεί! Και γενικότερα θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί!
Τους στίχους τους γράφεις εσύ;
Γράφω εγώ μαζί με τον Antony (σ.σ. φωνητικά), υπάρχει μια συνεργασία σε αυτό μιας και του άρεσε ο τρόπος που γράφω, συν του ότι έχει κι εκείνος μια πολύ καλή γνώση των Αγγλικών και κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά.. έχουμε σχεδόν το ίδιο μυαλό! Γράφουμε για τα ίδια concept, ανταλλάσουμε ιδέες μέσω e-mail και η δουλειά γίνεται στο τέλος μια χαρά!
Είσαι από τη νέα γενιά μουσικών, οι οποίοι διαφημίζουν μέσω της μουσικής τους την Ελλάδα! Έχουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο επιτέλους. Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα μας;
Κοίτα, πάντα υπήρχαν καλοί μουσικοί στη χώρα μας, απλά δεν ακουγόντουσαν! Οι καταστάσεις στην Ελλάδα δεν τους άφηναν να βγουν προς τα έξω, όπως η νοοτροπία που έχουμε…
Γι’ αυτό πιστεύεις ότι ήμασταν τόσο καιρό θεατές; Λόγο νοοτροπίας;
Πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας, δε νομίζω πως οι Έλληνες μουσικοί έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους μουσικούς του εξωτερικού. Υπήρξαν πάρα πολλοί καλοί μουσικοί οι οποίοι χάθηκαν.
Σωστά! Πάντως αυτό που ακούω και βλέπω δυστυχώς, είναι πως ενώ τελικά υπάρχει αυτή η πρωταγωνιστικότητα που λέμε, υπάρχουν πολλοί που θάβουν τους ανθρώπους που έχουν αυτό το ρόλο και ιδιαίτερα στη περίπτωση του Gus-G, έχουν ακουστεί πάρα πολλά! Εσύ έχεις εισπράξει μια τέτοια συμπεριφορά;
Εγώ έχω ακούσει κάποιους να δυσανασχετούν και πραγματικά αισθάνομαι ντροπή! Ο Gus είναι μεγάλο αστέρι, θα έπρεπε όλοι να χαίρονται για την μεγάλη επιτυχία που έχει καταφέρει, να παίζει με τον αρχιερέα του heavy metal και να διαφημίζει την Ελλάδα, χωρίς να το επιδιώκει, μιας και μόνο που είναι Έλληνας, φτάνει! Θα έπρεπε να χαιρόμαστε και να είμαστε υπερήφανοι, που ένας Ozzy, διάλεξε ένα Έλληνα ώστε να τον βάλει μες τη μπάντα του! Ζήλεια και κακή νοοτροπία! Αυτός ήταν κι ο λόγος που με ανάγκασε να φύγω από την Ελλάδα… αυτή η νοοτροπία της κλίκας, του ωχαδερφισμού, της επιδειξίας, του θαψίματος…
Δε ξέρω αν όλο αυτό υπάρχει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα πάντως είμαστε πρωταγωνιστές!
Πιστεύω πως ναι και αυτό είναι που μας κάνει και είμαστε “πίσω”, γιατί όπως είπα έχουμε πολύ καλούς μουσικούς, αλλά δεν έχουμε επαγγελματική νοοτροπία! Όλοι νομίζουν πως είναι κάτι και ο κάθε τελευταίος κάνει ένα ‘zine και γράφει και λέει τα δικά του…
Ωπα μεγάλε εμείς είμαστε οκ να ξέρεις! (γέλια). Αν και σε καταλαβαίνω, μιας και κάποιοι νομίζουν ότι όντως κάτι είναι…
Ε ναι, αυτό είναι λάθος νοοτροπία και νομίζω ότι όπως λες, σε ένα υγείες περιβάλλον, θα έπρεπε να υπάρχει αξιοκρατία! Ο καλός είναι καλός και ο μέτριος είναι μέτριος, βέβαια εντάξει αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό!
Nightrage band
Και η μουσική είναι υποκειμενική οπότε το να “κρίνεις” κάτι…
Ναι, αλλά ξέρεις τι; Όταν βλέπεις ένα άνθρωπο σαν τον Gus, δε μπορεί να είναι τυχαίο που τον διάλεξε ο Ozzy. Και οι άνθρωποι του management γύρω από τον Ozzy, δε κάνουν πλάκα και δε κάθονται να μαλώνουν μεταξύ τους.
Το “Insidious”, είναι ένα κράμα Σουηδικού death metal, ποιες είναι ή ήταν οι επιρροές σου; Και σε ρωτώ κάτι τέτοιο, μιας και “ξέφυγες” από τα Ελληνικά κλασικά σχήματα που συνήθως παίζουν heavy/power ή black metal!
Οι επιρροές μου ξεκινάνε από τους Testament, Metallica, από τους Thin Lizzy, Mercyful Fate, Def Leppard, Scorpions παλιούς... θα έλεγα από καθαρόαιμο heavy metal.
Και πως κατέληξες στο “νέο” Σουηδικού τύπου death;
Το διάλεξα γιατί μου άρεσε και το death metal, Bay Area, το thrash.. όλα αυτά τα στυλ συνδέονται στους Nightrage. Ένα μίγμα μελωδίας και επιθετικότητας, το οποίο όμως το έχουμε προσαρμόσει, ώστε να έχει τη δική μας προσωπικότητα! Πολλοί πιστεύουν ότι είμαστε μια Σουηδική τυπική μπάντα. Εγώ θα έλεγα ότι οι Nightrage είναι κάτι παραπάνω, γιατί έχουμε ξεχωριστό είδος μελωδίας, μιας κι εγώ δεν είμαι Σουηδός αλλά Έλληνας κι εμείς έχουμε κάτι άλλο στο αίμα μας. Δηλαδή βγάζουμε πιο όμορφες μελωδίες και αυτό πιστεύω δίνει στη μουσική μας, αυτό το κάτι παραπάνω!
Το line-up της μπάντας είναι κατά τη γνώμη μου άψογο. Ιδιαίτερα η φωνή του Antony είναι πολύ καλή! Θα παραμείνει αυτό σταθερό;
Έτσι θέλω να πιστεύω, μιας και είναι το δεύτερο άλμπουμ που υπάρχει η ίδια ομάδα, το ίδιο line-up και αυτό είναι κάτι θετικό. Υπήρχε πρόβλημα πιο παλιά, μιας και κάποια μέλη ήθελαν να φύγουν για τους δικούς τους λόγους… άλλοι ήταν τα λάθος άτομα.. είναι δύσκολο να κάνεις μπάντα, γιατί είναι και θέμα χημείας, δε ξέρεις τι θέλει ο άλλος, κάποιοι κοιτάνε τα λεφτά ή τη δόξα, δεν υπάρχει η πώρωση! Εγώ τους Nightrage τους βλέπω πωρωμένα και βρήκα κάποιους ανθρώπους, που ακολουθούν αυτό το όνειρο των Nightrage, δηλαδή είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους ν’ ακολουθήσουν το όνειρο σου, αυτό είναι αλήθεια!
Βοηθάει πιστεύεις η πολυεθνικότητα των μελών της μπάντας, στη διαφήμιση και αναγνώριση της;
Βασικά πιστεύω ότι βοηθάει στο να ακουγόμαστε σαν μια πιο διεθνή μπάντα, αν και πιστεύω πως οι Nightrage, γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, με τον Gus G που έστησα εξ’ αρχής τη μπάντα και νομίζω ότι κινητήριος μοχλός είναι ένας Έλληνας από πίσω!
Μαζί με τα intro-outro, τα κομμάτια του Insidious φτάνουν τα 15! Θεωρείς πως είναι too much, για μια κυκλοφορία;
Κοίταξε.. αρκετοί ήταν αυτοί που το είπαν αυτό, αλλά ποτέ δεν είχαμε την εύκαιρα να έχουμε τόσα πολλά τραγούδια και νομίζω πως αν κάναμε λιγότερα, θα παραπονιόντουσαν όλοι γι’ αυτό! Αν το προσέξεις, θα διαπιστώσεις πως γράψαμε 12 “καθαρά” τραγούδια, έχουμε βάλει 3 εισαγωγές, ένα outro και απλά ήθελα να έχω μια φορά ένα “πολύ” άλμπουμ, με διάφορα καλούδια μέσα!
Ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι; Θα άλλαζες κάτι;
Κοίτα, τα θεωρώ όλα τα κομμάτια παιδιά μου, δε θα έλεγα ότι το ένα κομμάτι είναι καλύτερο από τ’ άλλο, αλλά αν θέλεις τη ταπεινή μου γνώμη, τα “Delirium of the Fallen” και “Solar Corona”, είναι λίγο special songs!
Η διασκευή από Def Leppard προς πρόκυψε; Είναι αυτό που μου έλεγες, ότι σ’ άρεσε η μπάντα από παλιά;
Μ’ αρέσει πάρα πολύ αυτό το τραγούδι (σ.σ. Photograph) και σε αυτό αναγνωρίζω τους Nightrage. Δε ξέρω αν σου φαίνεται αστείο αυτό που λέω, αλλά το είχα στο μυαλό μου, πως θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε μια death metal διασκευή αυτού του κομματιού, μιας και ήταν κάτι που αγαπούσα από παλιά και ήταν μια πρόκληση να το κάνουμε ν’ ακουστεί σαν ένα κομμάτι Nightrage!
Nightrage band
Φαντάζομαι πως τα guest από Gus, Apollo και λοιπούς σημαντικούς καλλιτέχνες, ήταν κάτι “εύκολο” για σένα, υπάρχει κάποιος/κάποιοι που θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Βασικά να σου πως δε το κάναμε για επίδειξη, ώστε να πει κάποιος κοίτα ποιους βάλαμε, απλά κάποια τραγούδια από μόνα τους ζητούσαν κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό και αυτός ήταν ο κύριος λόγος! Τώρα όσον αφορά αυτό που με ρώτησες, θα ήθελα να συνεργαστώ με όσο γίνεται “μεγάλους” μουσικούς.. αλλά για την ώρα ας ονειρευόμαστε ακόμα..!
Ηχογραφήσατε στην Σουηδία;
Η απάντηση είναι όχι! Και μάλιστα είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη για τους Nightrage, μιας και το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα στα Zero Gravity Studios, του τραγουδιστή των Scar of the Sun, Terry Nika, που είναι και ένας καλός φίλος! Κάναμε μαζί τη παραγωγή και μετά πήραμε όλα τα files και πήγαμε στη Σουηδία τα μιξάραμε, κάνοντας εκεί το mastering με τον Fredrick.
Καταλαβαίνω ότι ο Fredrick Nordstrom είναι ένας από τους καλύτερους παραγωγούς στο είδος του, αλλά χρησιμοποιώντας τον, πιστεύεις ότι σας “καλουπιάζει” κάνοντας σας ν’ ακούγεστε κάτι σαν κλώνοι άλλων συγκροτημάτων;
Συμφωνώ σε αυτό, αλλά με τον Fredrick είμαστε φίλοι πολλά χρόνια, γνωρίζει τον ήχο μας και παρότι θα θέλαμε να δουλέψουμε και με κάποιον άλλο παραγωγό στο μέλλον, για την ώρα είμαστε ευχαριστημένοι!
Καλύτερα τελικά είναι να ηχογραφείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Νομίζω ότι μπορείς παντού πλέον! Εμείς ηχογραφήσαμε εδώ και ο ήχος είναι καλύτερος από το προηγούμενο άλμπουμ!!
Σε ρωτάω μιας και υπάρχει εδώ και χρόνια μια προκατάληψη για τα studio, τους ηχολήπτες..
Παντού υπάρχουν καλά studio! Υπάρχουν και άνθρωποι που πλέον ξέρουν τη δουλειά και μετά είναι θέμα καθαρά της μπάντας! Αν η μπάντα έχει καλά τραγούδια, ο παραγωγός ξέρει τι θέλει, έχει καλά μικρόφωνα και ξέρει τι ζητάει από το συγκρότημα, βγαίνει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα!
Nightrage band
Για το πολύ καλό outwork, ποιος είναι υπεύθυνος;
Είναι ξανά ο Gustavo Sazes, ο βραζιλιάνος φίλος μας, που πάντα ασχολείται με τους Nightrage, ήταν υπεύθυνος και για το προηγούμενο άλμπουμ μας, αλλά και για το site μας! Μάλιστα έκανε πιστεύω πολύ καλή δουλειά, μιας και το εξώφυλλο ταυτίζεται απόλυτα με τους στίχους και το τίτλο του άλμπουμ!
Κάτι άκουσα για ένα Ελληνικό tour.. ισχύει;
Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μετά το Αμερικανικό tour, να κάνουμε ένα Ευρωπαϊκό headline με δυο άλλες μπάντες το 2012, η οποία περιοδεία θα περιέχει και Ελληνικά μέρη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα επιστρέψουμε ξανά πίσω, αν και φυσικά δεν έχουμε ορίσει ημερομηνίες!
Ποια είναι η επόμενη κίνηση της μπάντας; Τι να περιμένουμε από εσάς;
Τα όνειρα μας είναι να συνεχίσουμε και πως τα καλύτερα θα είναι τα επόμενα που θα έρθουν και να κάνουμε αρκετές συναυλίες, ανεβάζοντας το όνομα της Ελλάδος και της Ελληνικής metal σκηνής, δείχνοντας πως έχουμε κι εμείς μια καλή φωνή εδώ πέρα!
Θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ που μας έκανες τη τιμή και μίλησες στο Rockway, ήταν πράγματι κάτι πολύ ευχάριστο επίσης για μένα. Κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως εσύ γουστάρεις!
Εγώ ευχαριστώ για τη παραχώρηση της συνέντευξης κι ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά! Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες φίλους μας για τη στήριξη, να πάνε ν’ αγοράσουν το Insidious κι να στηρίξουν τους Nightrage και περιμένουμε με αγωνία να τους δούμε από κοντά, στα επόμενα show μας!
Συνέντευξη: Μιχάλης Κανακουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...