Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

OI "TAΛΑΝΤΟΥΧΟΙ" STREETLIGHT MANIFESTO

Eίναι κεφάτοι, αισιόδοξοι, δημιουργικοί, ταλαντούχοι, είναι ska και έρχονται στη χώρα μας στις 21 του Απρίλη! Είναι οι “Streetlight Manifesto”! Η ska μπάντα από το New Jersey που απαριθμεί οπαδούς σε όλη την Ευρώπη, έχει πίσω της μια ενδιαφέρουσα ιστορία! Ήρθε η ώρα να τη μάθετε!

Before Streetlight

Η ιστορία των “Streetlight Manifestoείναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του Tomas Kalnoky, master mind, κιθαρίστα και τραγουδιστή της μπάντας. Το πρώτο συγκρότημα που ανέδειξε τον Tomas σα μουσικό ήταν οι “Catch 22”, εξίσου ska, με τους οποίους πρόλαβε να ηχογραφήσει και ένα album ˙ το “Keasbey Nights”. Όντας ο κύριος συνθέτης όλου του δίσκου, που χρήστηκε ως ένα απ’ τα κορυφαία albums του ska τρίτης γενιάς, ο Kalnoky άρχισε να γίνεται γνωστός για το ταλέντο του. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου όμως, άφησε τη μπάντα για προσωπικούς λόγους και μαζί του ακολούθησαν άλλα δυο μέλη, οι Ansley και Egan. Οι τελευταίοι εισχώρησαν στο νέο δημιούργημα του δαιμόνιου και ανήσυχου Tomas, τους Bandits of the Acoustic Revolution” (BOTAR) μαζί με μέλη από τους One Cool Guy, τον αδερφό του Tomas, Achilles Kalnoky και άλλους οργανοπαίχτες, φίλοι του Achilles. Αυτή λοιπόν η πολυπληθής μπάντα κυκλοφόρησεstreetlight01 το EP “A Call To Arms” που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

The Birth of Streetlight Manifesto & line- up changes

Ο Tomas όμως, ήθελε κι άλλο! Έτσι συνέθεσε τους Streetlight Manifesto διαλέγοντας μέλη κυρίως από τους BOTAR. Το αρχικό line – up λοιπόν είχε ως εξής: Josh Ansley (μπάσο), Jamie Egan (τρομπόνι & τρομπέτα), Tomas Kalnoky (κιθάρα & φωνητικά), Stuart Karmatz (ντράμς), Dan Ross (άλτο & βαρύτονο σαξόφωνο) και Pete Sibilia (τενόρο σαξόφωνο). Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το πρώτο τους demo, ένα EP με τέσσερα κομμάτια τα οποία αργότερα ξαναηχογραφήθηκαν για να streetlight01συμπεριληφθούν στο πρώτο τους album.

Μετά το πέρας της ηχογράφησης ο drummer Stuart Karmatz και ο Pete Sibilia αποχώρησαν και τη θέση τους πήραν οι Paul Lowndes και Jimi Conti αντίστοιχα. Με αυτή τη σύνθεση περί το 2003 ηχογράφησαν το debut album τους Everything goes Numb. Τα πράγματα όμως άλλαξαν ξανά! Ο νεοσύστατος drummer δεν είχε πρόθεση να περιοδεύσει (αλήθεια ποίος άνθρωπος μπαίνει σε μια μπάντα με σκοπό να μη περιοδεύσει;) και αντικαταστάθηκε απ’ τον Chris Thacher, ενώ ένα νέο μέλος εισχώρησε στη μπάντα για χάρη της περιοδείας. Ήταν ο Mike Soprano για να παραλάβει από τον Egan το τρομπόνι on stage καθώς ο τελευταίος παίζει και τρομπέτα! Η περιοδεία στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, καθώς όχι μόνο όλα τα shows τους ήταν sold out, αλλά οι fans κατέφθαναν από μακρινά μέρη για να τους δουν live!

streetlight01

Το σύστριγκλο των αλλαγών όμως, δεν έχει τελειωμό! Το 2004, Ansley και Egan εγκατέλειψαν την μπάντα και τον Kalnoky, και μάλιστα ο πρώτος για να γίνει ηθοποιός! Την ίδια εποχή έφυγε και ο Dan Ross λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Είχε σχεδιάσει ήδη όμως την αποχώρησή του για αργότερα με σκοπό να κυνηγήσει μια καριέρα στις επιχειρήσεις! Ο Delano Boner στη τρομπέτα και ο Mike Brown στο σαξόφωνο επιστρατεύτηκαν και κάλυψαν τα κενά! Αργότερα ο Delano αποχώρησε για να τον αντικαταστήσει ο Matt Stewart και να κλίσει τον κύκλο τον αποχωρήσεων!

streetlight01

Tomas Kalnoky – Deeper in the mastermind’s mind

Για να κατανοήσουμε καλύτερα όμως την κουλτούρα και το στυλ των Streetlight πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εγκέφαλο της μπάντας, Tomas Kalnoky. Ο ελληνικής καταγωγής (μα γεννημένος στη Τσεχία) ταλαντούχος αυτός νέος μας δίνει μέσα απ’ τα κομμάτια που συνθέτει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα μουσικό με όραμα και ανοιχτούς ορίζοντες. Ως κύριος συνθέτης, γράφει πρώτα τα κομμάτια σε ακουστική κιθάρα και έπειτα αρχίζει να δένει τη δομή τους προσθέτοντας τα βασικά ακόρντα στον υπολογιστή του. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έρχονται μετά και βάζουν ο καθένας, την προσωπική του μουσική πινελιά μέχρι τα κομμάτια να πάρουν την τελική τους μορφή.

streetlight01

Ο Tomas έχει αναφέρει ως μεγαλύτερη επιρροή του το κομμάτι Stand by me και τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60. Συγκεκριμένα οι μπάντες εκείνης της εποχής όπως οι The Drifters ,οι Squirrel Nut Zippers” και οιThe Martino Latino Experienceαποτελούν απ’ τις πιο σημαντικές επιρροές του, αναφέρει όμως τον Louis Jordan και τους Nirvana σα μουσικά πρότυπα!

Extra Trivia

  • Τη πρώτη φορά που τα μέλη της μπάντας πέρασαν τον Ατλαντικό για να περιοδεύσουν στην Ευρώπη αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα με την έκδοση visa τους!
  • Το 2005 και κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο Orlando της Florida, ληστές απέσπασαν απ’ το βαν του συγκροτήματος μουσικά όργανα αξίας 80.000$ και προσωπικά αντικείμενα! Το κακό συνεχίστηκε τον ίδιο χρόνο και στο Παρίσι, όπου το βαν τους έγινε ξανά στόχος! Μέσα απ’ αυτό κλάπηκε το πιο “πολύτιμο πράγμα” όπως δήλωσαν οι ίδιοι. Ένας σκληρός δίσκος στον οποίο υπήρχαν εγγεγραμμένα όλα τα live shows τους μέχρι τότε!
  • Είναι μέλη της εταιρίας The RISC Group, που βοηθά τους μουσικούς να κάνουν μόνοι τους την παραγωγή των δίσκων τους και να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα αυτών.
  • Το album τους 99 Songs of Revolution ένα project που περιλαμβάνει δυο CDs από τους Streetlight Manifesto, δυο απ’ τους BOTAR και άλλα δυο από μπάντες συγγενείς προς τους πρώτους, που θα περιέχουν μόνο επανεκτελέσεις κομματιών από άλλους καλλιτέχνες! Μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει μόνο το Volume 1 απ’ τους Streetlight!
  • Τον Φεβρουάριο σε συναυλία τους ανακοίνωσαν ότι πέρασαν το περασμένο εξάμηνο δουλεύοντας πάνω στο νέο τους album!
  • O Tomas Kalnoky γεννήθηκε στη Τσεχία και μετακόμισε στο New Jersey όταν ήταν 5 ετών! Όμως η καταγωγή του είναι Ελληνική όπως προαναφέραμε! Μάλιστα έμενε για κάποιο καιρό στην χώρα μας άλλα έφυγε καθώς, λόγω της Ελληνικής του Υπηκοότητας ήταν υποχρεωμένος να υπηρετήσει τα Ελληνικά Στρατά! Καλό λαμόγιο ο Θωμάς!
  • Επίσης κυκλοφορεί και solo δουλειές υπό το ψευδώνυμο Toh Kay!

Μετά απ’ όλα αυτά, περιμένουμε ένα εκρηκτικό live, ένα μουσικό πανηγύρι που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, με νοσταλγικούς ρυθμούς γεμάτους χρώμα, τσιγγάνικη φωτιά, ανατολίτικη μαγεία και rock διάθεση!

Discography

Streetlight Manifesto Demo (EP) (2002)
Everything Goes Numb (2003)
Keasbey Nights (2006)
Somewhere in the Between (2007)
99 Songs of Revolution (2010)

Φιλίππα Δημητριάδη(WWW.ROCKWAY.GR)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...