Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Lisa Dominique: Rock n' Roll Lady...

Θυμάμαι πως όλα τα "μεταλλικά" περιοδικά της εγχώριας (δεν ήταν και πολλά) και της αλλοδαπής, μιλούσαν με εξόχως κολακευτικά σχολιά του τύ­που: "το υπερμωρό" Lisa Dominique ο ένας, "συνδυασμός Chrissy Hynd των Pretenders και Debbie Harry (Blondie)" ο άλλος, "η "Lisa Dominique είναι η Marilyn Monroe του Rock N’ Roll", προ­χω­ρη­νέ­νες εκφράσεις του τύπου "η γατούλα του Sex, Lisa Dominique γεμίζει την σκηνή όπως η Scarlet O’Hara σε έκσταση".
Προφανώς όλοι εκθείαζαν περισσότερο τα σωματικά της προσόντα μάλλον και λιγότερο ίσως τις φωνητικές της ικανότητες. Κι όμως η Lisa Domi­ni­que ξκίνησε τη μουσική της κα­ριέ­ρα το 1985. Γεννημένη στο ανα­το­λι­κό Yorkshire με μία βαλίτσα στο χέρι και ένα όνειρο (σαν ελληνική ταινία μου φαίνεται), τα­ξί­δε­ψε στο Λον­δί­νο για να τραγουδήσει στη μπάντα "Marino the Band".

Ο Marino, αινιγματικός κιθαρίστας και ηγέτης της μπάντας που ξεκίνησε στο χώρο του Blues Rock, εμφανίστηκε στο φη­μι­σμέ­νο Marquee club του Λον­δίνου με τη μπάντα του και τραγούδησε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό η Lisa. Μετά από μερικές μέρες η Lisa και η μπάντα έλαβαν αποθεωτικές κριτικές από το περιοδικό Kerrang!, το σπουδαιότερο στη Βρεττανία στο χώρο της ροκ,αλλά το γεγονός που έδωσε ώθηση στην καριέρα της ήταν η εμφάνιση τους στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Rock Show του καναλιού Channel 4’s ECT.
Η εμφάνιση αυτή ήταν η περισσότερο παιγμένη σε επαναλήψεις στην σχετική σειρά.Το 1986 πολλές εταιρίες μάνατζμεντ πλησίασαν τη μπάντα και ο φημισμένος παραγωγός /συνθέτης Mutt Lange (των Def Leppard, Foreigner, Shania Twain την εποχή εκείνη) περιγράφοντας την αισθησιακή φωνή και τη δυναμική της παρουσία στην σκηνή ,την παρομοίασε με θηλυκό Billy Idol ενώ η γυναίκα του, Olga Lange,πρόσφερε στη μπάντα συμβόλαιο για να τους μανατζάρει.Μετά από 3 μήνες περίσκεψης ο Marino αποφάσισε να αρνηθεί την προσφορά της Lang και μαζί με τη Lisa υπέγραψαν με την Αμερικανική εταιρεία management, την AMI.
Η προπαραγωγή για το νέο άλμπουμ ξεκίνησε με τον κιθαρίστα /παραγωγό του David Bowie, τον Mick Ronson.

Στο τέλος του ’86 η Lisa και ο αδελφός της αποφάσισαν να χωρίσουν φιλικά λόγω μουσικών διαφορών και η Lisa με τη νέα της μπάντα συνέχισε τις εμφανίσεις της .Μετά από τρεις μήνες περιοδείας ,υπέγραψε για την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου με την εταιρία BMG/FM Revolver Records.Το ’88 η Lisa κυκλοφορεί το πρώτο της single "Jealous Heart".
Το ’89 η Lisa κυκλοφορεί το "Rock n’ roll Lady’’ και κάνει αισθητή την παρουσία της στα μουσικά τσαρτς.Επίσης ψηφίζεται ως η Rock n’ Roll Lady της Μ.Βρεττανίας ,νούμερο 1 γυναίκα τραγουδίστρια και pin up σε ετήσιο δημοψήφισμα του Kerrang!, αλλά και του αγγλικού Metal Hammer, ανάμεσα στις Stevie Nicks, Annie Lennox, Lita Ford. Το 1990 η Lisa κυκλοφορεί το πρώτο της video και single από το άλμπουμ ,το "All Fall Down" .Το βίντεο απαγορεύθηκε από το BBC για την τολμηρότητά του αλλα το single έκανε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη .Στο τέλος της χρονιάς με ένα παραμυθένιο γάμο παντρεύεται τον μάνατζερ της Michael Machat.Το 1991 η Lisa αλλάζει δισκογραφική εταιρία και υπογράφοντας με την Castle Communications/BMG κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο της ,το album "Gypsy Ryder",ενώ σε εκτεταμένη περιδεία εμφανίζεται με τους Bon Jovi, Aerosmith και τον Ozzy Osbourne.Το 1993 αρχίζει και γράφει /συνθέτει τραγούδια σε bluesy rock ακουστικό στυλ και δημιουργεί την προσωπική της μπάντα ,τους Broken Down Angels.
Το 1993 εμφανίζεται ως καλεσμένη στο rock show των Lemmy και James Dio στο Los Angeles. Το 1996 η μουσική της επενδύει τη διαφήμιση ενός επιτυχημένου κρασιού της εταιρίας Vampire Wines,ενώ κλείνει τη χρονιά με ζωντανή εμφάνιση στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας των Quentin Tarrantino και George Clooney το ‘’Dusk til Dawn’’.

Το 1997 κάνει διάλειμμα από τη μουσική και ασχολείται με την προσωπική εταιρία κρασιών της ,τη Cupid Wines και κατακτά μετάλλια σε διαγωνισμούς κρασιών ,ενώ το ’98-’99 επιστρέφει στη μουσική και ενώνει την καλλιτεχνική της δύναμη με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Boy George (Culture Club, Ministry of Sound) στο Λονδίνο και κυκλοφορούν το techno/garage τραγούδι ,το Vampire Love για να προωθήσουν τα Vampire κρασιά στα club των Η.Π.Α. Το 2001 αρχίζει την συγγραφή της πρώτης νουβέλας(και συγγραφέας το κορίτσι) και ηχογραφεί το νέο της άλμπουμ ,που το 2002 αφού επιστρέφει και υπογράφει με την FM Revolver/Universal Records,κυκλοφορεί και ονομάζεται "Sensation",που δυστυχώς είναι κάτω του μετρίου.
Έκτοτε και στις μέρες μας, ασχολείται και είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας-παραγωγός κρασιών.Το ερώτημα είναι : αρκεί τελικά για να πετύχεις, μία εντυ­πω­σιακή εξωτερική εμ­φά­νι­ση και όχι τόσο ανάλογη φωνή ή απλά επρόκειτο για ένα πολυτάλαντο πλάσμα;Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα δικά σας ,αφού τσε­κά­ρετε φωνή και εικόνες σε βί­ντεο κλιπ ή ζωντανές εμ­φα­νί­σεις ή στα δυσεύρετα πρώ­τα της LP/cd.
Το υλικό αντλήθηκε από σελίδες του διαδικτύου και το youtube στα βίντεο.
Marino and the Band (featuring Lisa Dominique)
Lisa Dominique "All Fall Down"
Vampire Wine- Do You Believe?
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
1989- Rock & Roll Lady
1991- Gypsy Rider
1998- Vampire Love
2003- Sensation

Nότης Γκιλλανίδης (WWW.ROCKWAY.GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...