Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Oι χαμένη γοητεία των Stiltskin

Είναι STILTSKIN από τις περιπτώσεις που γεννιέται ένα συγκρότημα και σε κάνει να χαίρεσαι που ο θεός σου χάρισε την αίσθηση της ακοής! Σε κάνει να περιμένεις το επόμενο βήμα τους με αγωνία και ανάγκη, ενώ ωστόσο εσύ έχεις λιώσει το cd player σου, ακούγοντας ξανά και ξανά όλο το cd!
Σιγοτραγουδάς, όσο μπορείς δηλαδή, τα τραγούδια που ο Ray Wilson, ερμηνεύει με αρκετό τσαμπουκά και αγριότητα, στο σχολείο, στο δρόμο, στον ύπνο σου.. και τελικά χάνεις τα ίχνη τους και δε ξανά ακούς τίποτα γι’ αυτούς!

Τα παραδείγματα πολλά, τόσα που με κάνουν να απορώ!
Είναι το 1993, όταν χαζεύοντας τις διαφημίσεις στη τηλεόραση, ψαρώνω με τη καινούρια διαφήμιση τον Levis jeans!
Εκτός από το έξυπνο βιντεάκι και τις δυο ομορφούλες που πρωταγωνιστούν σε αυτό, ακούγεται ως soundtrack, ένα αρκετά για μένα τότε (και τώρα θα έλεγα) τσαμπουκαλίστικο, άγριο, στα μούτρα hard rock κομμάτι! Το internet τότε ήταν σαν να λέμε τώρα, ότι πήγα βόλτα με τον ιπτάμενο δίσκο μου μέχρι το αμέρικα και τηλεφώνησα στη μαμά μου να έχει τους ντολμάδες έτοιμους, από το 27 γενιάς 3D ολογραφικό κινητό μου!
Οπότε απλά δεν ήξερα το παραμικρό για το αν υπήρχε μια αληθινή μπάντα πίσω από το τραγουδάκι που άκουγα, ή πώς να τη βρω αν υπήρχε!
Αλλά όπως έχω ξαναπεί αρκετές φορές, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο κι έτσι στο συνοικιακό μαγαζάκι που αγόραζα τα πρώτα μου cd, ο τύπος μου πρότεινε το “The Μinds Εye” από ένα άγνωστο για μένα συγκρότημα, ονόματι Stiltskin!
Οι Stiltskin δημιουργήθηκαν αρχικά, από τον μπασίστα, κιθαρίστα, μαντολινιέρη (!), τραγουδιστή, αλλά και ντράμερ, Peter Lawlor! Και αφορμή τούτου, η παραπάνω διαφήμιση που λέγαμε! Ψάχνοντας για τραγουδιστές, κατέληξε στον Ray Wilson, ένα ταλαντούχο σκοτσέζο, ο οποίος τραγουδούσε σε μια άσημη μπάντα, τους “Guaranteed Pure”.
Το single “Inside”, χτύπησε κορυφή στα αγγλικά charts και ο δίσκος τους, έγινε ασημένιος! Τα video “Inside” και “Footsteps”, έπαιζαν συνεχώς στο MTV και στη διαδικασία δημιουργίας του δεύτερου πονήματος τους.. διέλυσαν!!! Και ξέρεις κάτι; Αυτό είναι κάτι που πάντα μου την έσπαγε!
Υπάρχουν μπάντες με ταλέντο και μένουν πάντα άγνωστες και παραγκωνισμένες για διάφορους λόγους και τυχαίνει μια στις χίλιες να σταδιοδρομήσουν και άλλες έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας και χωρίς κόπο, μπορούν ν’ αποκτήσουν τα πάντα! Και όμως διαλύουν για εγωιστικούς ή μη λόγους, λες και δεν τους νοιάζει! Απαράδεκτων!!!
Το 1996 μετά τη φυγή του Phil Collins από τους Genesis, οι εναπομείναντες, Tony Banks και Mike Rutherford ακούν κι εκείνοι τις φωνητικές ικανότητες του Ray Wilson και αποφασίζουν να του δώσουν τη θέση του τραγουδιστή, κάτι που εκείνος δέχτηκε! Αν και δεν έμεινε πολύ, ο ίδιος έγινε περισσότερο γνωστός από τη συμμέτοχη του στους Genesis.
Πάγος και νεκρική ακινησία από τους Stiltskin, αλλά στη πορεία του χρόνου αποδεικνύονται σκληρόπετσοι, όπως και τ’ όνομα τους! Το 2006 κυκλοφορούν το άλμπουμ “She”, αλλά έπειτα από 13 χρονιά εκτός κάνεις δε τ’ άκουσε, κανείς δε το “ένιωσε” και είναι σαν να μη βγήκε! Τα πληρώνει κανείς τα λάθη του.. εύχομαι να μας δώσουν πίσω τα χαμένα χρόνια και να βρουν εκείνο που τους αξίζει!
Πάντως το “The Μinds Εye”, όπου το βρείτε, “τσιμπήστε” το γιατί μετράει!!
Κι ένα μικρό tip! Στην εισαγωγή του “Inside”, συμμετέχουν οι “Ambrosian Singers”, γνωστή χορωδιακή “μπάντα” του Λονδίνου!
Μιχάλης Κανακουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...