Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

JORN - "Dio"

"Όλα αυτά τα χρόνια είχα το προνόμιο να γνωρίσω και να δουλέψω με πολλούς μουσικούς που έδωσαν έμπνευση στο μουσικό μου ταξίδι.
Ο Ronnie James Dio με ενέπνευσε κατά τη διάρκεια δεκαετιών και η επιρροή αυτού του ανθρώπου συνεχίζει να χρωματίζει το δημιουργικό μου πνεύμα. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα τον βασιλικό του "βρυχηθμό" πίσω στα 70's είχα γοητευτεί από τη δημιουργική δύναμη και την αφιέρωση στη μουσική αυτού του εξαιρετικά ταλαντούχου ανθρώπου! Η καριέρα του συνεχίστηκε για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και περιέχει τόσα πολλά μεγάλα κομμάτια που ήταν μια πρόκληση να αποφασίσω σε ποια τραγούδια και σε ποια μουσική του περίοδο να εστιάσω. Κατέληξα να εστιάσω στη μουσική περίοδο Dio".
"Έγραψα το 'Song for Ronnie James' σαν ένα αφιέρωμα και ένα προσωπικό ευχαριστώ στον άνθρωπο που υπήρξε μέντοράς μου για περισσότερα από 35 χρόνια. Αυτός ο μεγάλος άνθρωπος επηρέασε τη ζωή και την καριέρα μου με τέτοιο τρόπο που χωρίς την παρουσία του δεν θα είχα γίνει ο καλλιτέχνης που είμαι σήμερα". Τάδε έφη Jorn Lande, αγαπητοί μου φίλοι.
Κι εγώ με τη σειρά μου θα σας ρωτήσω το εξής. Θυμάστε πώς ήταν όταν κάνατε ποδήλατο για πρώτη φορά χωρίς βοήθεια; Τη στιγμή ακριβώς που καταφέρατε να ισορροπήσετε στις δύο ρόδες μόνοι σας; Ή όταν καβαλήσατε την πρώτη σας μηχανή; Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία ήσασταν γιατί τα συναισθήματα είναι πάντα τα ίδια, σε κάθε ηλικία.
Θα μου πείτε: Τι σχέση έχει τώρα η ισορροπία πάνω σ' ένα ποδήλατο ή η βόλτα με την πρώτη μηχανή με τον Dio και την απώλειά του; Και σας απαντώ: Το ίδιο το ποδήλατο ίσως καμία σχέση αλλά τα συναισθήματα που φέρνει η ισορροπία πάνω του για πρώτη φορά μεγάλη!
Βλέπετε, έτσι ακριβώς αισθάνθηκα όταν για πρώτη φορά άκουσα τραγούδια απ' αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη. Τη γεύση μιας πρωτόγνωρης αίσθησης ελευθερίας! Δέος και ανυπομονησία για όλα αυτά που με περίμεναν εκεί "έξω", έξαψη και διέγερση για τις περιπέτειες που έμελλε να γευτώ!
Και μάλιστα μπορώ να πω ότι η βόλτα με όχημά μου τον Dio ήταν καλύτερη κι από τη βόλτα με ποδήλατο ή μηχανή γιατί οι εκπλήξεις που με περίμεναν ήταν πάντα ευχάριστες και δεν υπήρξε ποτέ κανένα ατύχημα!
Για μένα ο Dio υπήρξε ο υμνητής της ελευθερίας, της νύχτας, της μαγείας, του δικαιώματος της διαφορετικότητας και της αθωότητας!
Ο ακούραστος φύλακας ενός κώδικα τιμής που θέλω να πιστεύω ότι ακολουθώ μέχρι σήμερα. Και νομίζω ότι το ίδιο κάνει και κάθε "ρομαντικός" οπαδός της μουσικής που δημιούργησε ο Ronnie James.
Με μεγάλη περηφάνεια λοιπόν σας παρουσιάζω σήμερα αυτό το άλμπουμ-αφιέρωμα από έναν μεγάλο καλλιτέχνη σ' έναν ακόμα μεγαλύτερο άνθρωπο! Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι κανείς δεν είναι άξιος να τραγουδήσει τα τραγούδια του (κάτι με το οποίο εγώ θα διαφωνούσα, όταν μάλιστα μιλάμε για τον Jorn Lande) αξίζει να κάνετε δικό σας ένα αντίγραφο αυτού του cd μόνο και μόνο για το κομμάτι "Song for Ronnie James". Ένα κομμάτι που είναι κάτι παραπάνω από ύμνος στον Dio.
Αν εξαιρέσουμε την πολύ συγκινητική, ανατριχιαστική θα έλεγα, εισαγωγή του κομματιού (όπου εκεί ο Jorn ξεδιπλώνει, μουσικά και στιχουργικά, όλα του τα συναισθήματα για τον μέντορά του), είναι ένα κολάζ από στίχους και τίτλους τραγουδιών του Dio, στίχοι επενδυμένοι με την ίδια την original μουσική τους! Κάτι που ίσως ακούγεται πανεύκολο αλλά δεν είναι.
Στην πραγματικότητα όταν ένας μουσικός επιχειρεί κάτι τέτοιο -δεδομένου ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μελωδικό και να έχει και μία συνέχεια- αυτός πρέπει να είναι 1) πολύ έμπειρος και 2) να διαθέτει μεγάλες δόσεις ιδιοφυίας, πράγματα που ο κ. Jorn ξέρουμε ότι κατέχει. Σ' αυτή την περίπτωση όσο μελωδικότερο το κομμάτι τόσο ιδιοφυέστερος ο μουσικός! Και πιστέψτε με, μιλάμε για ένα άκρως μελωδικό κομμάτι. Ένα κομμάτι που ο ίδιος ο Dio θα είχε παραδεχθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα αν είχε την ευκαιρία και που είμαι σίγουρη πως το ακούει εκεί ψηλά και αισθάνεται πραγματικά περήφανος και δικαιωμένος για την επιρροή που είχε στη ζωή του Jorn Lande αλλά και στις ζωές εκατομμυρίων οπαδών του σ' όλον τον κόσμο!
Αυτή ήταν η τεχνική εξήγηση του εν λόγω μουσικού κολάζ. Αν τώρα θέλετε και τη συναισθηματική, πιστεύω ότι αυτός ήταν ο τρόπος του Jorn να πει ότι κανένα τραγούδι δεν είναι καταλληλότερο και αξιότερο για να υμνήσει το φαινόμενο Dio από τα δικά του!
Να σημειώσω επίσης πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Jorn Lande το κομμάτι αυτό γράφτηκε πριν αρρωστήσει ο Dio. Κάτι για το οποίο δεν είμαι απόλυτα βέβαιη αν κρίνω από τα συναισθήματα που σου βγάζει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις... Ας του δώσουμε λοιπόν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
Τέλος, να επισημάνω κι εγώ σ' όλους εσάς τους απαρηγόρητους οπαδούς του κάτι που θα ακούτε συχνά σ' αυτές τις περιπτώσεις, και που συνήθως λέγεται μόνο για παρηγοριά, αλλά που εδώ ισχύει απόλυτα. Καλλιτέχνες σαν τον Dio δεν πεθαίνουν ποτέ. Όχι πραγματικά! Ζουν για πάντα μέσα από το έργο τους, την κληρονομιά τους, μέσα από εμάς που μας καθοδήγησαν, μας παρηγόρησαν, μας "έπλασαν", μέσα από εμάς που τους λατρέψαμε γι' αυτό! LONG LIVE ROCK 'N' ROLL!
Tracklist: 01. Song For Ronnie James, 02. Invisible, 03. Shame on the Night, 04. Push, 05. Stand Up And Shout, 06. Don't Talk to Strangers, 07. Lord Of The Last Day, 08. Night People, 09. Sacred Heart, 10. Sunset Superman, 11. Lonely Is The Word / Letters From Earth (εκδοχή 2010), 12. Kill The King, 13. Straight Through The Heart (live).
Line-Up: Jorn Lande: φωνητικά, Willy Bendiksen: ντραμς, Tore Moren, Jgor Gianola, Tor Erik Myhre: κιθάρες, Nic Angileri: μπάσο.
Σοφία Ρεντούμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...