Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

JOEY SUMMER: "Written On The Horizon"

Βραζιλία…..μια χώρα που φημίζεται για τον εκλεκτό της καφέ, τους εξωπραγματικούς της ποδοσφαιριστές και το φαντασμαγορικό Καρναβάλι του Rio. Όχι όμως για τους melodic rock καλλιτέχνες της. Κι όμως φίλοι μου.
Μετά τους Auras, τους N.O.W και τους Highest Dream, ήρθε η σειρά του βιρτουόζου κιθαρίστα και τραγουδιστή Joey Summer να μας αποδείξει πως και σε αυτόν τον τομέα, οι Βραζιλιάνοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Και φυσικά, έχουν όλα τα φόντα να το πετύχουν και αυτό, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ποιοτική κυκλοφορία που ακούει στο όνομα “Written On The Horizon”, δεύτερη προσωπική κυκλοφορία του Joey, αλλά πρώτη international αφού το προηγούμενο του άλμπουμ “Nascer” κυκλοφόρησε στην πορτογαλική γλώσσα(!).
Ένα άλμπουμ λοιπόν με φοβερές μελωδίες, αρμονικό δέσιμο κιθάρας και πλήκτρων και κιθαριστικά σόλο γεμάτα έμπνευση και πάθος. Με την σημαντική αρωγή του μακροχρόνιου φίλου και συνεργάτη Daniel Lamas ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στο άλμπουμ συνεισφέροντας ο ίδιος στα πλήκτρα και συνυπογράφοντας τις περισσότερες συνθέσεις του άλμπουμ μαζί με τον Summer, δημιουργούν ένα άλμπουμ εξαιρετικού hard rock. Στα των συνθέσεων:
Ο δίσκος ανοίγει με ένα εξαιρετικό synth intro στο “Rise Up” και σε προϊδεάζει θετικά για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Για τη συνέχεια έχουμε να κάνουμε με δύο ασυνήθιστες διασκευές κι αυτό γιατί οι συμμετέχοντες στις εν λόγω συνθέσεις είναι στην ουσία….οι ίδιοι τους οι δημιουργοί, κάτι που τους δίνει ένα συν στο όλο εγχείρημα. Συγκεκριμένα μιλάμε για το “Anymore” των Jaded Heart όπου στα δεύτερα φωνητικά έχουμε πλέον τον άνθρωπο που το έγραψε και τραγούδησε πρώτος, τον “πολυάσχολο” και μοναδικό Michael Bormann, ο οποίος δένει απίστευτα στις δεύτερες με την φωνή του Summer. Δεύτερη διασκευή είναι αυτή στο “Don’t Believe” των Σουηδών Street Talk, όπου και εδώ στο μπάσο και στα δεύτερα φωνητικά συμμετέχουν οι Fredrik Bergh και Goran Edman αντίστοιχα. Επόμενο κομμάτι είναι το ομότιτλο “Written On The Horizon” και κατά την γνώμη μου η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ.
Καλοδουλεμένη σύνθεση με τρομερή μελωδία όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η AORίζον κιθάρα του Summer και τα πλήκτρα να ακολουθούν σε μια μελωδική πανδαισία, ντυμένη με υπέροχο στίχο, κάτι που αναδεικνύει το ταλέντο του δημιουργού και σε αυτό τον τομέα. Από κει και πέρα ο άλμπουμ έχει κάποιες διακυμάνσεις και ρίχνει τους ρυθμούς με τα μπαλαντοειδή “It’s Only Your Love” και “Lorea” και “Tables Turning” συνθέσεις που υπό άλλες συνθήκες και εποχές θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται σε κάποιο θρυλικό ‘80s soundtrack αφού έχουν αρκετά στοιχεία από το AOR της Αμερικής εκείνης της δεκαετίας. Καλή στιγμή επίσης είναι και το midtempo κομμάτι “Brand New Day” με το πιασάρικο ρεφραίν, και ένα ακόμα εκπληκτικό solo από τον Summer.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε και την πολύτιμη συμμετοχή του αδικημένου Kee Marcello, του πρώην κιθαρίστα των Europe στο “Rough Ride To Paradise”, κομμάτι που κλείνει τον δίσκο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα guests και μόνο λοιπόν, σε αυτό το άλμπουμ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης και δίνουν το κάτι παραπάνω στις ούτος η άλλως εκπληκτικές συνθέσεις του ταλαντούχου Joey Summer και κυκλοφορίες σαν κι αυτή δηλώνουν πως το melodic και AOR ιδίωμα είναι ξανά εδώ και πιο δυνατό από ποτέ.
Άρης Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...