Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

GLORY DAYS - 1986


Άλλη μία τρομερή χρονιά για το hard rock είναι το 1986, με κυκλοφορίες που έγραψαν ιστορία και έβαλαν γερά τα θεμέλια για να μεγαλώσουν νέες γενιές ροκ οπαδών.
Αρκετές μάλιστα από τις μπάντες που παρουσιάζουμε παρακάτω μεγαλουργούν μέχρι και σήμερα και αποδεικνύουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η τότε επιτυχία τους. Να σας υπενθυμίσουμε ότι στο www.rockway.gr έχουμε δημιουργήσει μία νέα ενότητα το www.hardrockway.blogspot.com όπου μπορείτε να διαβάζετε άμεσα, κριτικές για τις νέες κυκλοφορίες, συνεντεύξεις, ειδήσεις, συναυλίες και όλα σας ενδιαφέρουν να μάθετε γιατην αγαπημένη μας μουσική.

BON JOVI – “Slippery When Wet” (Mercury Records)
Ότι να πούμε για αυτό το άλμπουμ είναι ελάχιστα μπροστά στην τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε το συγκεκριμένο άλμπουμ που αποτελεί ένα άριστο δείγμα μελωδικού hard rock παιγμένο με μοναδικό πάθος και με ερμηνείες που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας.Οι ηχογράφησεις είχαν διάρκεια έξι μήνες στο Βανκούβερ του Καναδά με τον Bruce Fairbairn να αναλαμβάνει στην παραγωγή και τον Bob Rock να βοηθά στη μίξη. Το εξώφυλλο του άλμπουμ άλλαξε την τελευταία στιγμή διότι θεωρήθηκε αρκετά προκλητικό κάτι που νομίζουμε ότι ήταν υπερβολικό…Μόνο να σκεφτείτε ότι όταν κυκλοφόρησαν το “Slippery When Wet” έπαιζαν support στους σπουδαίους 38 SPECIAL και λίγους μήνες αργότερα έπαιζαν σαν headliners, με τα εισιτήρια προπωλημένα ενώ μέχρι και σήμερα δίσκος έχει γίνει δώδεκα φορές πλατινένιος!!!Τραγούδια σαν τα “Livin’ On Α Prayer” που έφτασε στην κορυφή των αμερικάνικων τσαρτ, το καταπληκτικό “Wanted Dead Or Alive”, το υπέροχο “I’ Die For You” και φυσικά την μεγάλη επιτυχία “You Give Love A Bad Name” θεωρούνται δικαίως all time classic και σε αυτό έχει βάλει το χεράκι του στη σύνθεση ο τρομερός Desmond Child.Συνοπτικά όσο και να ενοχλούνται κάποιοι που δηλώνουν ειδικοί και πολύ metal, το “Slippery When Wet” έγραψε ιστορία και ακούγεται μετά από τόσα χρόνια δυνατά και ευχάριστα από όσους ξέρουν να αγαπάνε πρώτα την μουσική και μετά τον εαυτό τους. EUROPE – “Final Countdown” (Epic Records)
Η σημαντικότερη hard rock μπάντα της Σουηδίας κάνει την μεγάλη έκπληξη εκείνη τη χρονιά και κυκλοφορεί ένα απίστευτο άλμπουμ.Ο δίσκος πούλησε πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική την εποχή που μόνο συγκροτήματα από την Γηραιά Αλβιώνα είχαν την αναγνώριση από το κοινό των ΗΠΑ.Το ομώνυμο κομμάτι (που οι στίχοι του είναι επηρεασμένοι από το “Space Oddity” του David Bowie) όλοι το έχουμε συνδυάσει με το Ευρωπαικό κύπελλο στο μπάσκετ ενώ σε όλο το άλμπουμ δεν υπάρχει μέτριο κομμάτι με τα “Rock The Night, “Cherokee”, “Ninja”, “On the Loose” , “Love Chaser” και την μπαλάντα “Carrie” να ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ του δίσκου.Κομβικό σημείο για την επιτυχία εκτός από το συνθετικό ταλέντο του τραγουδιστή Joe Tempest ήταν και η ουσιαστική συνεργασία τους με τον Αμερικανό παραγωγό Kevin Elson(Lynyrd Skynyrd, Journey, Night Ranger) με τις κυρίως ηχογραφήσεις να γίνονται στα Powerplay studios της Ζυρίχης.Η αποχώρηση στη συνέχεια του σπουδαίου κιθαρίστα John Norum (αντικαταστάθηκε από τον Kee Marcello) την περίοδο που η μπάντα ότι έπιανε γινόταν χρυσός δεν επηρέασε αρνητικά την εμπορική επιτυχία των Europe όμως το γεγονός στεναχώρησε αρκετούς από τους οπαδούς τους.Πραγματικό ροκ κομψοτέχνημα που οφείλεται να έχετε όλοι στη δισκοθήκη σας.
ΤΕSLA – “Mechanical Resonance” (Geffen Records)
Όταν άκουσα για πρώτη φορά ετούτο το άλμπουμ , είχα προιδεασθεί από μία πολύ γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή της εποχής που έπαιζε συνεχώς το τραγούδι “Little Suzi”(είναι διασκευή σε σύνθεση των Jim Diamond,Tony Hymas του συγκροτήματος Ph.D) και σκέφτηκα ότι κάτι καλό συμβαίνει με αυτή τη μπάντα από το Σακραμέντο.Λοιπόν ομολογώ ότι μετά από εικοσιτρία χρόνια κυκλοφορίας το “Μechanical Resonance” αποτελεί ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ.Αυθεντικό hard rock συνδυασμένο τέλεια με southern μελωδίες και με τις κιθάρες να βάζουν φωτιά στα μυαλά μας, συμπληρωμένα μοναδικά από την βραχνή φωνή του Jeff Keith όπου σε κάθε κομμάτι κατορθώνει να καταθέτει την ψυχή του. Γεννημένοι για να παίζουν γνήσιο αμερικάνικο hard rock οι TESLA ήταν οι καλύτεροι κληρονόμοι συγκροτημάτων όπως οι μεγάλοι Grand Funk. O ροκ ύμνος “Modern Down Cowboy”, το καταπληκτικό “Ez Come Ez Go”, ο δυναμίτης “Cumin Atcha Live” , το οργισμένο “2 Late 4 Love” , το aor/hard rock “Rock me to The Top” και το ανατριχιαστικό “Changes” αναδεικνύουν το μεγαλείο μίαςεκπληκτικής μπάντας που ευτυχώς στη συνέχεια πέτυχε πάρα πολλά. Όσοι μάλιστα δουν και το τελευταίο live dvd που κυκλοφόρησαν πριν από λίγους μήνες θα καταλάβουν ότι μιλάμε για κορυφαίους του είδους.
VAN HALEN – “5150’ (Warner Records)
Το έβδομο άλμπουμ των Αμερικανών, το περιμέναμε όλοι τότε με ανυπομονησία αφού θα ήταν το πρώτο χωρίς τον εκπληκτικό performer και τραγουδιστή τους David Lee Roth.O Sammy Hagar όμως αποδείχτηκε λίρα εκατό και μας έβαλε στη θέση μας και όσοι προσπάθησαν να τον αμφισβητήσουν, τους αποστόμωσε και με μοναδική ωριμότητα και άψογη συνεργασία με το υπόλοιπο συγκρότημα δημιούργησαν ένα υπέροχο άλμπουμ γεμάτο τρομερές μελωδίες, με τα κήμπορντς να έχουν πρωταγωνιστικό λόγο χωρίς φυσικά να λείπουν οι αριστοτεχνικές κιθαριστικές εκρήξεις από τον τεράστιο Eddie Van HalenTo album κτύπησε κορυφή στους καταλόγους επιτυχιών και έγινε πολυπλατινένιο ενώ η περιοδεία που ακολούθησε κατάφερε να επιβάλλει τον αδικημένο… ως τότε Sammy Hagar στους απαιτητικούς οπαδούς των VAN HALEN.Νομίζουμε πως η συνέχεια δικαίωσε πλήρως όσους επιμένουν να λατρεύουν τον red rocker από τον D.L.Roth.
DAVID LEE ROTH – “Eat ‘Em and Smile” (Warner Records)
Και ενώ όλοι τότε ασχολιούντουσαν με το νέο τραγουδιστή των VAN HALEN, o φοβερός και τρομερός David Lee Roth κάνει το κόλπο γκρόσο και με μία μπάντα που αποτελείται από super star μουσικούς ηχογραφεί ένα εξαιρετικό άλμπουμ.Ο αξεπέραστος Steve Vai στην κιθάρα και στην δημιουργία των συνθέσεων, ο θεός του μπάσου Billy Sheehan και ο «τρελάρας» στα τύμπανα Greg Bissonette κάνουν εκπληκτικά πράματα(δείτε τα ανάλογα videos).Eπιστημονικό παίξιμο, άρτιες ενορχηστρώσεις σέξυ… ερμηνείες, πάρτυ ατμόσφαιρα, hard ‘n heavy μελωδίες κάνουν το συγκεκριμένο δίσκο άξιο αναφοράς για όσους θέλουν να λένε ότι ξέρουν από μουσική.
ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ ΑΛΜΠΟΥΜ
FM – “Indiscret”
Τα αδέλφια Overland με το παρθενικό τους δίσκο έγραψαν ιστορία με μικρά aor διαμάντια βάζοντας τα γυαλιά σε πολλούς Αμερικάνους συνάδελφούς τους. Μάλιστα το τραγούδι “That Girl” είχαν την τύχη να το διασκευάσουν οι Iron Maiden!
CINDERELLA – “Nights Songs”
Η ανακάλυψη του Bon Jovi δεν ήταν τυχαία. Η μπάντα μπορεί να “σπρώχθηκε” τότε πολύ από το MTV,όμως άξιζαν τα λεφτά τους. Aπλό, παθιασμένο hard rock με την φωνή του Tom Keifer να θυμίζει Aerosmith, AC/DC και Janis Joplin μαζί. Άξιοι και αγαπημένοι!
BOSTON – “Third Stage”
Οι γίγαντες του μελωδικού ήχου μπορεί να άργησαν τότε και να πέρασαν οκτώ χρόνια από την τελευταία τους κυκλοφορία όμως απέδειξαν ότι κιθαριστική πανδαισία που δημιουργεί ο Tom Scholz σε συνδυασμό με τα φανταστικά φωνητικά του μακαρίτη Brad Delp παραμένουν αξεπέραστα Αν ακούσετε το “We ‘re Ready” νομίζω ότι θα συμφωνήσετε απόλυτα μαζί μου.
POISON – “Look What the Cat Dragged In”
Αρκετό make up,φανταχτερά ρούχα και φυσικά πολύ glam διάθεση. Η καρδιά του L.A ανήκε τότε σε μπάντες όπως οι Poison.Υπέροχο, λιτό, διασκεδαστικό με πιασάρικα ρεφρέν. Xωρίς υπερβολές ένα άλμπουμ με…sex, drugs and rock n’roll.
ΖΕΝΟ – “Ζeno”
Ο αδελφός του Γερμανού Uli Jon Roth(Scorpions), ο “μικρός” Ζeno καταφέρνει με την βοήθεια του τραγουδιστή M.Flexig, του μπασίστα U.Ritgen και σπουδαίων session μουσικών(Don Airrey,Chuck Burgi,Stuart Elliot) να γράψει υπέροχες melodic hard rock συνθέσεις που αδικήθηκαν από κριτικούς και κοινό. Ένα πραγματικό ξεχασμένο διαμάντι…
TOP TEN ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1) ΒΟΝ JOVI – “Livin’ On a Prayer”
2) EUROPE – “Final Countdown”
3) TESLA – “Modern Down Cowboy”
4) IRON MAIDEN – “Wasted Years”
5) DAVID LEE ROTH – “Yankee rose”
6) VAN HALEN – “Dreams”
7) FM – “That Girl”
8) BOSTON – “We ‘re Ready”
9) POISON – “Talk Ditry to Me”
10) CINDERELLA – “Nobody’s Fools"
Γράφει ο Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...