Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

DEEP PURPLE: “Made in Japan” (1972)

Τι να γράψουμε γι’ αυτό το live album που να μην έχει ειπωθεί. Το “Made In Japan” είναι για πολλούς το καλύτερο live album όλων τον εποχών. Αν θέλετε τη γνώμη μας, καθόλου άδικα.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου Μachine Head έφερε το συγκρότημα για πρώτη φορά στην ιστορία του στην χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου, όπου ο πυρήνας των φανατικών οπαδών του αυξανόταν σταθερά. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε 3 βραδιές στην Osaka και στο Budokan από τις 15 Αυγούστου μέχρι τις 17 Αυγούστου του 1972. Το “Made In Japan” δεν προοριζόταν για μια κανονική κυκλοφορία. Ωστόσο, όταν τα μέλη της μπάντας επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο συνειδητοποίησαν ότι η ηχογράφηση ήταν πάρα πολύ καλή και ότι η απόδοση του πάνω στο σανίδι ανταποκρινόταν στα standards που είχαν θέσει, έτσι αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν έναν ζωντανό δίσκο με τις καλύτερες στιγμές τους από την τουρνέ τους στην χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου.
Ο δίσκος περιέχει κυρίως τραγούδια από την μέχρι τότε πιο πρόσφατη studio κυκλοφορία τους το “Μachine Head” και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1972 στη Βρετανία και τον Απρίλιο του 1973 στις ΗΠΑ για λόγους μάρκετινγκ. Η μπάντα αργότερα θα δηλώσει ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε όπως ακριβώς ηχογραφήθηκαν οι παραστάσεις χωρίς overdubs η άλλες αλλαγές στο studio. Όσον αφορά την απόδοση του κάθε μέλους της μπάντας τα λόγια είναι περιττά καθώς κάθε σημείο του δίσκου περιέχει απίστευτες στιγμές.
O Gillan κάνει κάποιες από τις καλύτερες ερμηνείες του, ο Blackmore κρατώντας στα μαγικά του χέρια τη Fender Stratocaster κάνει τον κόσμο να παραμιλάει με τα riffs και τα μεγαλειώδη solo του, το rhythm section αποτελούμενο από τους Paice-Glover παραδίδει μαθήματα τεχνικής και τέλος ο μεγάλος John Lord μας δείχνει ότι χωρίς αυτόν η μπάντα δεν θα γινόταν το μεγαθήριο που έγινε.
Οι DEEP PURPLE έχουν κάνει τα τραγούδια δεύτερη φύση τους και τα αποδίδουν με τρόπο συγκλονιστικό καλύτερα και από τις studio εκτελέσεις. Ιδιαίτερα προσέξτε τα “Child In Time” όπου ο Gillan κάνει μια από τις πιο δραματικές εκτελέσεις που ακούστηκαν ποτέ σε ζωντανό δίσκο καθώς και το αριστούργημα “Space Truckin”. Ακόμα και σήμερα το “Made In Japan” θεωρείται ως ένα από τα κλασσικότερα live album της σκληρής μουσικής και όχι μόνο, καθώς και ως το αποκορύφωμα του ταλέντου και της επιτυχίας των DEEP PURPLE.
Track listing
Αρχική έκδοση βινυλίου
1η Πλευρά
1) "Highway Star", 2) "Child in Time"
2η Πλευρά
2) "Smoke on the Water",4) "The Mule"
3η Πλευρά
5) "Strange Kind of Woman",6) "Lazy"
4η Πλευρά
7) "Space Truckin'"
The remastered edition (2CD) - 1)"Highway Star" 2) "Child in Time" 3) "Smoke on the Water" 4) "The Mule" 5)"Strange Kind of Woman" 6) "Lazy" 7) "Space Truckin'"
Disc two: The Encores
8) "Black Night" 9) "Speed King" 10) "Lucille"
ΜΕΛΗ
Ritchie Blackmore (Ηλεκτρική Κιθάρα)
Ian Gillan (Φωνητικά ,φυσαρμόνικα , κρουστά)
Roger Glover (Μπάσο)
Jon Lord (Πλήκτρα, ηλεκτρικό πιάνο)
Ian Paice (Τύμπανα, κρουστά)
ΠΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΒΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...