Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

METALLICA - "Francais Pour Une Nuit"

Στους Metallica μπορείς κανείς να προσάψει αρκετά: αλλαγές στη μουσική κατεύθυνση, αλλαγές στο image τους, την ιστορία με το napster κλπ. Για όλα αυτά, και για πολλά ακόμα, οι Metallica έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί από οπαδούς αλλά και από μουσικούς. Σχεδόν όλοι θεωρούν ότι είχαν (και έχουν) το δικαίωμα να πουν κάτι.
Αυτό όμως που ακόμα και ο μεγαλύτερος πολέμιος τους οφείλει να αναγνωρίσει είναι ότι οι Metallica δεν έχουν κατακλύσει την αγορά με live δίσκος, best of και greatest hits συλλογές και ένα σωρό άλλα.
16 χρόνια μετά την πρώτη τους live κυκλοφορία, το τεράστιο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Live Shit: Binge And Purge, και ενώ έχει μεσολαβήσει το S&M του 1999, οι Metallica κυκλοφορούν τη νέα τους ζωντανά ηχογραφημένη δουλειά.
Μαγνητοσκοπημένη στην πόλη της Nimes στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, η εμφάνιση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο του που βρίσκονται οι Metallica μετά την κυκλοφορία του Death Magnetic.
Όπως έχουμε γράψει και στη στήλη των νέων, η νέα δουλειά των Metallica κυκλοφορεί και σε μια περιορισμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει 1 DVD ένα t-shirt, ένα πάσο, πέντε φωτογραφίες και το CD του Death Magnetic, και όλα αυτά μέσα σε μια πολύ όμορφη, και ταιριαστή με το μέρος που πραγματοποιήθηκε, συσκευασία.
Αφού ασχοληθήκαμε με το “περιτύλιγμα” ας περάσουμε και στο “περιεχόμενο”.
Το DVD ξεκινά με μια πανοραμική εικόνα του σταδίου ενώ στο βάθος φαίνεται το ηλιοβασίλεμα και η πόλη της Nimes. Πραγματικά μια μαγευτική εικόνα. Όπως μαγευτική είναι και η κάθε εικόνα που δείχνει το υπέροχα φωτισμένο στάδιο με τους οπαδούς των Metallica να τα δίνουν όλα.
Το να αναφερθώ στην απόδοση του συγκροτήματος, στο κέφι, στην ενέργεια που επικρατεί (πάνω και κάτω από τη σκηνή), νομίζω ότι είναι περιττό, και αυτό διότι και το ελληνικό τους έχει απολαύσει ζωντανά αλλά και κάποιος μπορεί να βρει στο internet άπειρα αποσπάσματα από live εμφανίσεις τους.
Δε νομίζω ότι είναι πολλοί αυτοί, οι οποίοι, κρίνοντας αντικειμενικά, θα διαφωνήσουν με τα παραπάνω. Άλλωστε όλα αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που βοήθησαν τους Metallica να φθάσουν εδώ που είναι τώρα.
Εκτιμώ ότι οι Metallica έχουν καιρό να αισθανθούν τόσο σίγουροι για δίσκο που έχουν κυκλοφορήσει. Η “σιγουριά” αυτή φαίνεται, κατά τη γνώμη μου πάντα, από το ότι απουσιάζουν ορισμένα από τα κλασικά κομμάτια του σχήματος, τα οποία μέχρι τώρα το συγκρότημα ίσως αισθανόταν “υποχρεωμένο” να παίξει σε κάθε συναυλία του για να υποστηρίξει το set-list.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να μην ακούγονται κομμάτια όπως το Whiplash ή το For Whom The Bell Tolls, από την άλλη όμως τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν κομμάτια που μέχρι τώρα δεν έβρισκαν εύκολα το δρόμο για το set-list όπως το Dyer’s Eve, το Stone Cold Crazy ή το Motorbreath.
Πέρα από τη συναυλία το DVD περιλαμβάνει συνεντεύξεις με όλα τα μέλη της μπάντας, τα οποία απαντάνε σε μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πέντε videos, τα οποία έχουν γυριστεί από οπαδούς, στους οποίους, ως νικητές σε σχετικό διαγωνισμό, δόθηκε το δικαίωμα να μαγνητοσκοπήσουν τη συναυλία. Μπορεί τα videos αυτά να μην έχουν την καλύτερη εικόνα, την καλύτερη γωνία λήψης ή να μην υπακούουν σε κάποιες σκηνοθετικές νόρμες, το γεγονός όμως ότι είναι τραβηγμένα από οπαδούς τα κάνει πιο “αληθινά”.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποια αρνητικά σημεία της συγκεκριμένης κυκλοφορίας.
Πρώτον και κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν υπάρχει η συγκεκριμένη εμφάνιση και σε CD. Δε λέω καλό το DVD, αλλά πολύ πιο εύκολα θα ακούσω το CD παρά θα δω το DVD.
Μειονέκτημα επίσης αποτελεί το γεγονός της ύπαρξης ελάχιστου φωτογραφικού υλικού.
Ο αριθμός των φωτογραφιών (και σε αυτές μετρώ τις πέντε προαναφερόμενες φωτογραφίες-κάρτες και ότι φωτογραφία υπάρχει στο booklet του DVD) δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε.
Δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει το CD του Death Magnetic. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους κυκλοφορίες απευθύνονται σε φανατικούς οπαδούς ενός συγκροτήματος, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, θα έχουν τουλάχιστον τους επίσημους δίσκους.
Καρβούνης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...