Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Oι "αποκαλύψεις" του Dave Meniketti στο rockway.gr


Ένα από τα πιο αγαπημένα μας συγκροτήματα οι φανταστικοί Υ&Τ μας έκαναν την τιμή να μας αποκαλύψουν τα σχέδια και τις σκέψεις τους για το άμεσο μέλλον του συγκροτήματος.Ο Dave Meniketti η καρδιά και η ψυχή των Y&T μίλησε λοιπόν στο www.rockway.gr και στο www.hardrockway.blogspot.com και μας ...εκμυστηρεύθηκε ότι το 2010 οι Υ&Τ θα έχουν νέο άλμπουμ!!!


Πες μας τι νέο υπάρχει από το στρατόπεδο των Y & T;
Το νεότερο από τους Y & T είναι ότι εργαζόμαστε πάνω σ’ ένα νέο CD το οποίο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2010. Αυτό θα είναι το πρώτο νέο CD που θα έχουμε κυκλοφορήσει εδώ και 15 χρόνια.
Βλέπουμε μπάντες που ήταν τεράστιες στη δεκαετία του 80 να επιστρέφουν και να κυκλοφορούν δίσκους που ακούγονται πραγματικά καλοί. Μπορούμε να περιμένουμε το ίδιο από εσάς;
Ναι, όπως ανέφερα παραπάνω. Το επόμενο έτος θα κυκλοφορήσει ένα νέο CD από τους Y & T.
Πώς βλέπετε την ανταπόκριση που λαμβάνετε στην Ευρώπη σε σύγκριση με αυτή στις Η.Π.Α.; Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού και Αμερικάνικου ροκ κοινού;
Σ’ όλο τον κόσμο το κοινό είναι θαυμάσιο. Μερικοί ακροατές διαφέρουν από τους άλλους στο πόσο μανιώδεις και θορυβώδεις είναι, γενικά όμως οι οπαδοί των Y& T είναι εκπληκτικά υπερήφανοι για το συγκρότημα και το αποδεικνύουν με απίστευτο ενθουσιασμό σε κάθε εμφάνιση, όπου κι αν βρισκόμαστε στον κόσμο.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια της συμβολής σας στη Hard Rock μουσική, μπορείτε ακόμη να προσφέρετε αξιοσημείωτα νέα τραγούδια που θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των οπαδών σας;
Αυτό, βέβαια, θα κριθεί σε τελική ανάλυση από τους οπαδούς όταν κυκλοφορήσει το νέο CD μας. Αλλά ως τραγουδοποιός μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει σε αρκετά τραγούδια για τα οποία είμαι υπερήφανος μέχρι τώρα. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη το γράψιμο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολύ περισσότερο υλικό που θα αξίζει να πει κάτι πολύτιμο και αληθινό αντάξιο της κληρονομιάς των Y & T.
O Dave Meniketti σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέο υλικό;
Ναι, σχεδιάζω να κυκλοφορήσω ένα νέο σόλο CD κάπου στο 2011.
Τα Blues φαίνεται να αποτελούν μια μεγάλη επιρροή για τα σόλο άλμπουμ του Dave. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι επίσης μια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους Y & T;
Ναι, πιστεύω ότι οι Y & T είναι μία Hard Rock μπάντα που βασίζεται στα Blues από τις αρχές της. Έχω προσέξει μέσα από όλα αυτά τα χρόνια ότι πολλοί δημοσιογράφοι το έχουν επίσης παρατηρήσει μέσα από τις παραστάσεις μας. Τα Blues αποτελούν τη βάση για τόσο μεγάλο κομμάτι της ροκ εξαιτίας των βασικών τους μουσικών στοιχείων αλλά και της συναισθηματικής τους προσέγγισης. Πιστεύω ότι πολλοί έχουν επηρεαστεί από τα blues χωρίς καν να το γνωρίζουν!
Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο χάρισμα του Dave, εκτός από το εξαιρετικό του παίξιμο στην κιθάρα
;
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την ανάπτυξη των φωνητικών ικανοτήτων μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 δεκαετιών. Έχω διανύσει μακρά πορεία από τους πρώτους 5 δίσκους των Y & T και πιστεύω ότι αυτό σε συνδυασμό με την εμπειρία που μόνο τα πολλά χρόνια παιξίματος μπορούν να προσφέρουν, μ’ έχουν κάνει ένα πολύ καλύτερο μουσικό.

Είστε ενεργή ως μπάντα για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Ποια είναι εκείνα τα πράγματα που σας καταπονούν;
Το να πετάμε με το αεροπλάνο είναι το πιο κοπιαστικό πράγμα για μας όταν κάνουμε περιοδείες. Έχουμε να σηκωθούμε πολύ πιο νωρίς για να ‘μαστε στο αεροδρόμιο 2 ώρες νωρίτερα, ελπίζοντας να μη χρεωθούμε για υπέρβαρες αποσκευές σε μικρές Ευρωπαϊκές πτήσεις, διανύοντας μακριές γραμμές ασφαλείας, κ.λ.π. Και πολλές πτήσεις στη σειρά το κάνουν δύσκολο για όλους μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σκληρό για τον εαυτό μου, γιατί χρειάζομαι τον κατάλληλο ύπνο, προκειμένου να κρατήσω τη φωνή μου σε κορυφαία επίπεδα και πετώντας σε ημέρες ζωντανών εμφανίσεων με ξεκουράζει λίγο.
Όντας σε μια μπάντα σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις από τη δική σας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Υπάρχει κάποιο μυστικό στο πώς να κρατήσεις ένα συγκρότημα ενεργό και συμπαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που είναι λίγο πολύ παρόμοια με το πώς μπορείτε να επιλέξετε μια φίλη ή γυναίκα. Αν και είναι πολλές φορές πολύ δύσκολο να κρίνουμε πώς θα είναι ένα πρόσωπο μετά από μακροπρόθεσμες και μεγάλες προσπάθειες, νομίζω ότι αν έχετε ανοιχτό μυαλό και είστε πρόθυμοι να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο για τις μικρές ατέλειες που όλοι βρίσκουμε, θα είστε κατά ένα μεγάλο μέρος προς τη σωστή κατεύθυνση. Βοηθάει, επίσης, στο να προσπαθήσετε να διαλέξετε μέλη της μπάντας με τα οποία θα μπορείτε να τα πηγαίνετε καλά και που θα μπορείτε να βασιστείτε σ’ αυτά στη μουσική σας διαδρομή. Και πολύ σημαντικό, να θέλετε κάποιον που να είναι αξιόπιστος και που θα μπορείτε να του μιλήσετε και να συζητήσετε μαζί του ειλικρινώς χωρίς πάντα να κάνετε σκηνές. Όταν είσαι όμως νέος και πρωτοξεκινάς, δεν σκέφτεσαι αυτό το πράγμα αλλά καθώς αποκτάς εμπειρίες συνειδητοποιείς απλά το πόσο σημαντικό είναι να περιβάλλεσαι από άλλους μουσικούς που θα έχουν όσο το δυνατό λιγότερα μεγάλα ελαττώματα στην προσωπικότητά τους. Δεν θέλετε το επιπλέον δράμα να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για όλους από ό, τι πρέπει να είναι. Είναι αστείο, αλλά έχω παρατηρήσει μια τάση που υπάρχει, εκείνοι που έχουν καλές μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους αγαπημένους τους κοιτάζουν να το κάνουν το ίδιο πράγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τα μέλη της μπάντας τους.

Ποιες μπάντες σ 'αρέσει να ακούτε; Υπάρχουν μεταξύ τους κάποιες καινούριες ή προτιμάτε ν’ ακούτε αυτές με τις οποίες μεγαλώσατε;
Εγώ προσωπικά (Dave), ακούω όλα τα είδη της μουσικής: τζαζ, R & B, κλασική, όπερα, pop, μέταλ και μπλουζ. Αλλά ο καθένας σε αυτό το συγκρότημα έχει αρκετά διαφορετικά μουσικά γούστα πράγμα το οποίο είναι καλό για τη σύνθεση των κομματιών. Επίσης έχω την τάση ν’ ακούω πιο πολύ ροκ που έχω αγαπήσει από χρόνια πριν. Το περισσότερο από αυτό ακούγεται ακόμη φρέσκο και με εμπνέει. Αλλά τα τελευταία 3 χρόνια έχω αρχίσει ν’ ακούω επίσης κάποιους νεότερους καλλιτέχνες, αν και είμαι πιθανόν ο πιο άπειρος από όλα τα μέλη του συγκροτήματος, όταν πρόκειται για ροκ καλλιτέχνες των τελευταίων 2 δεκαετιών.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων συγκροτημάτων των δεκαετιών του 70 και του 80 και των συγκροτημάτων της εποχής μας;
Πιστεύω ότι τα τέλη της δεκαετία του '60 και του '70 ήταν μια μεγάλη στιγμή για τη ροκ μουσική, επειδή οι περισσότεροι καλλιτέχνες είχαν δικό τους ξεχωριστό ήχο και συναίσθημα για να επικοινωνήσουν. Ήταν λίγο πολύ όλοι οι πρωτοπόροι της μουσικής που έχουν περάσει από τότε, έτσι υπάρχει κάτι έμφυτα ιδιαίτερο σ’ αυτούς τους καλλιτέχνες. Τούτων λεχθέντων έχω ακούσει πολύ υλικό από πολλές νέες μπάντες τα τελευταία 6 χρόνια και είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στο χώρο της ροκ ακριβώς τώρα, θα έχουν πολλές καλές επιλογές εκεί έξω για έμπνευση. Είναι επίσης θαυμάσιο να βλέπεις αυτούς τους ίδιους νέους οπαδούς να κοιτάζουν πίσω διαμέσου των χρόνων για γνήσιους καλλιτέχνες που έχουν εμπνεύσει τους νεότερους.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η συνεχώς αυξανόμενη και πολύπλευρη χρήση του Διαδικτύου και του MySpace;
Είναι ένα μεγάλο εργαλείο που μακάρι να είχαμε 2 δεκαετίες πριν. Είναι πολύτιμο για να έχεις τόσο άμεση επαφή με τους οπαδούς σου με ότι συνεπάγεται αυτό. Πολλές επιλογές που έχουν γίνει και ενδιαφέρουσες ιδέες στις οποίες η μπάντα έχει ανταποκριθεί είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ακρόασης πραγμάτων απευθείας από τους οπαδούς μέσω της ιστοσελίδα μας, του youtube, του Myspace, κ.λ.π.
Πιστεύετε ότι η Hard Rock μουσική μπορεί να έχει ακόμη τόσο μεγάλη επίδραση στις ζωές των οπαδών όπως έκανε στο παρελθόν;
Νομίζω Hard Rock μουσική είναι ακόμα μεγάλη επιρροή σε πολλούς ανθρώπους και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμη.
Θα μπορούσατε να στείλετε το μήνυμά σας προς τους οπαδούς σας στην Ελλάδα και φυσικά στο rockway.gr;
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι Y & T θα μπορέσουν τελικά να παίξουν για τους μεγάλους ροκ οπαδούς στην Ελλάδα το 2010 και ανυπομονώ να παίξω γι’ αυτούς σύντομα.
Εις υγεία,
Dave Meniketti

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη

Επιμέλεια Νίκος Καπίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...